Ägghalvor med tre sorters garnering

Garnerade ägghalvor påskbordet

Min favorithögtid är här – påsken. Jag har alltid älskat påsken på alla sätt och vis. Bland annat för att det är en avslappnad högtid med god mat, men också för att med påsken kommer våren. Vi firar påsk ute på landet. Om värmen hunnit komma brukar vi äta sill-lunch utomhus, annars blir det inne. På påskbordet brukar vi festa loss på sill, ägg och potatis. Det hela kompletteras med gräddfil samt en mix av gräslök och finhackad rödlök.

Varför äter man ägg till påsk?

Ibland gör också min mamma en extra Janssons Frestelse till jul som hon fryser in och plockar fram till påsken. Får vi till en lunch tidigare, och om vi har gäster, händer det att vi grillar på kvällen. Oftast lamm eller kyckling. Goda recept på både lamm och kyckling hittar du här. Förutom att äta lamm och kyckling ska man förstås äta ägg. Den största anledningen till att vi äter ägg till påsken beror på att man inte fick äta det under påskfastan. Eftersom de ägg som hönorna värpte inte åts upp under den tiden fanns det mycket ägg att äta när fastan väl var slut.

Ägghalvor med tre sorters topping

Ägghalvor med tre sorters toppingDessa goda ägghalvor med tre sorters garnering passar fint att servera till påskens godsaker. Att servera ägg med olika sorters topping är både dekorativt och gott. Ska man servera en buffé med olika tillbehör passar de också fint att ställa fram.

Genom att servera färdiga toppings slipper också gästerna hålla på och slabba med olika tillbehör – det är redan klart. Till dessa ägg har jag satt ihop tre goda toppingar; en grön dilltopping, en gul topping med senap och apelsin samt en röd topping med soltorkade tomater och chipotle. Alla tre är riktigt goda och enkla att röra ihop.

Enkel mat till påskbordet

Förutom dessa kan jag även rekommendera en titt på 3 garneringar till ägghalvorna där äggen toppas med laxröra, soltorkad tomatcreme och baconstekta brödsmulor, samt en topping valnötsost och äpple. Jag älskar ägghalvor med garnering, så även de tre toppingarna med pepparrotscreme och baconkross, krämig pestoröra samt rostad paprikacreme till ägghalvorna är trevligt att prova.

» Massor av härliga recept till påskbordet hittar du här

Ägg med grön dilltopping Ägg med grön dilltopping

1 dl hackad dill
0,5 dl creme fraiche
2 msk majonnäs
1 nypa salt
8-10 ägg
1 liten burk stenbitsrom
färsk dill till dekoration

1. Finhacka dillen. Blanda med creme fraiche, majonnäs och en nypa salt.

2. Koka äggen i 7 minuter och skölj dem sedan i kallt vatten. Skala äggen och halvera dem. Klicka på röran eller spritsa den med en spritspåse. Toppa med färska dillkvistar och stenbitsrom.

Ägg med gul topping av senap och apelsin Ägg med gul topping av senap och apelsin

8-10 ägg
1 msk skånsk senap
1 apelsin
0,5 dl créme fraiche
1 nypa salt
kokta äggulor från äggen

1. Koka äggen i 8 minuter och skölj dem sedan i kallt vatten. Skala äggen och halvera dem.

2. Blanda skånsk senap med rivet apelsinskal, creme fraiche, de kokta äggulorna från äggen samt en nypa salt. Klicka i röran eller spritsa den med en spritspåse.

Heta ägg med soltorkade tomater och chipotle Heta ägg med soltorkade tomater och chipotle

6 bitar soltorkade tomater
2 msk majonnäs
1 dl creme fraiche
1 msk chipotlepasta
8-10 ägg

1. Finhacka de soltorkade tomaterna. Blanda tomathacket med majonnäs, creme fraiche och chipotlepasta.

2. Koka äggen i 8 minuter och skölj dem sedan i kallt vatten. Skala äggen och halvera dem. Klicka på röran eller spritsa med en spritspåse.


Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.