Filodegskoppar med svampröra och soltorkad tomat

Enkla aptitretare till festen

Dessa frasiga och lyxiga filodegskoppar med svampröra och soltorkad tomat är enkla att göra och passar perfekt att servera som mingelmat till fördrinken – exempelvis till nyårsafton eller när man ska ha fest. Tack vare att dessa aptitretare bara kräver några få ingredienser är de perfekta att smidiga att svänga ihop när man vill laga något enkelt. De passar också fint eftersom de är vegetariska (ovo- och lakto-vegetariska) och då passar dem som inte vill äta kött.

SilikonformFyllningen i filodegskopparna är en så kallad duxelles, vilket är en svampröra som görs av stekt svamp som man sedan mixar. Jag gör svampröra med champinjoner, men vill man ha en mer smakrik svamp kan man ta skogschampinjoner eller blandsvamp bestående av gula kantareller, trattkantareller eller svart trumpetsvamp. Svampröran blandas med schalottenlök och kryddor. De färdiga filodegskopparna fyller man sedan genom att spritsa i färskost med soltorkad tomatsmak och sedan toppa med svampröran.

Mat som förberedas

Filodegskopparna gör man genom att pensla med smält smör mellan lager av filodeg. Sedan skär man till dem, petar ner dem i små formar och gräddar i ugnen. Jag använder en bakform i silikon med små skålar som är 4 cm i diameter och 2 cm djupa.

Det fina med dessa aptitretare är att de håller bra i kylen utan att bli saggiga. Du kan alltså göra dem i förväg och ställa in i kylen. Sedan är det bara att dekorera med en persiljekvist och ställa fram dem. Jag hade mina ståendes i kylen i ett dygn och de var fortfarande lika fina och frasiga dagen efter.

» Här hittar du fler recept på goda aptitretare

Filodegskoppar med svampröra och soltorkad tomat

Cirka 15 stycken (beroende på storlek)

Filodegskoppar med svampröra och soltorkad tomat

Filodegskoppar:

4 ark filodeg
50-75g smör

Duxelles (svampröra):

100g champinjoner eller skogschampinjoner
1 schalottenlök
25g smör
1 msk hackad, färsk timjan
salt, peppar, vitlökspulver

100g färskost med soltorkad tomat
färsk persilja till dekoration

  • Smält smöret i en liten skål. Plocka ut 4 lager filodeg ur förpackningen och lägg undan resten. Lägg ut ett ark på en skärbräda och pensla med smöret. Lägg ett ark filodeg ovanpå och upprepa proceduren till alla ark är slut. Klipp arken till 5 remsor och varje remsa till 5 fyrkanter. Klipp varje fyrkant till en rundel.
  • Pensla varje urholkning i en silikonform med små blom-formade hål eller koppar. Peta ner filodegen snyggt i varje kopp och pensla sedan med smör. Ställ in formen i 10 minuter i 175°C på varmluft eller 200°C på över och undervärme. Tag ut och låt svalna.
  • Gnugga svampen ren och hacka den så smått det går. Finhacka schalottenlök. Ha ner svamp och lök i en stekpanna och fräs den i en stor klick smör. Stek tills det reducerats ner till en fin röra. Blanda med hackad timjan och smaka av med salt, peppar och vitlökspulver.
  • Ha ner färskosten i en sprits och spritsa ut en liten klick i botten av varje filodegskopparna. Klicka på svampröran och dekorera med en kvist färsk persilja.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.