Kanelbullar med hasselnötssmör

Kanelbullar med hasselnötsfyllning

Jag älskar hasselnötter. Det är så gott i maten och har en så härlig smak. Ute på vårt landställe har vi massor av hassel som växer både på tomten och runt om i byn. De första åren försökte jag plocka hasselnötter på hösten, men varje år var ekorrarna mycket snabbare och renrakade vartenda litet träd och buskage. Ja, vi har mycket ekorrar med…

Jag har oftast hasselnötter i maten, men om man vill göra något sött är dessa kanelbullar med hasselnötssmör trevliga att lägga till i repertoaren av goda julbullar. Det söta hasselnötssmöret gör jag av hasselnötter, smör, strösocker och kanel. Hasselnötterna hackar jag i en mixer och blandar med de andra ingredienserna. Sedan är det bara att bre ut smöret på bulldegen.

Så gör man kanelbullar med hasselnötssmörSå gör man kanelbullar med hasselnötssmörSå gör man kanelbullar med hasselnötssmör

Om du vill göra det ännu enklare

Vill man hålla det enkelt kan man köpa färdig hasselnötscreme som man blandar med kanel. Den brukar säljas i en likadan ask som leverpastej ligger i (vissa säljer den i glasburk). Det finns även hasselnötssmör, men det är något annat och innehåller ofta salt. Alla butiker har inte hasselnötscreme, bland annat butiken jag handlade i, därför bestämde jag mig för att göra eget smör. Det är trots allt väldigt enkelt. Dessutom innehåller flera av de köpta varianterna i glasburk både olja, emulgeringsmedel och skummjölkspulver. Och det vill man ju inte ha i sina bullar.

Kanelbullar brukar jag alltid rulla på samma sätt. Då kavlar man ut degen till en stor rektangel, brer på innehållet på hela och rullar sedan ihop till en stor rulle som man skär i bitar. Dessa bullar ville jag göra lite annorlunda. Istället kavlar man ut degen till en stor rektangel och brer på innehåller på halva. Sedan viker man över den orörda halvan och plattar till lite. Därefter skär man plattan i remsor som man tvinnar slarvigt över pekfingret och långfingret. Jag har gjort en liten video för att illustrera hur jag gör – så håll till godo. Och du, vill du hellre göra på det gamla vanliga, enkla viset, då lovar jag att bullarna blir lika goda ändå. Här hittar du fler recept på goda kakor och bullar

Så här gör jag bullarna


 

Kanelbullar med hasselnötssmör

Kanelbullar med hasselnötssmör

För: 40-42 stycken

Bulldeg:

750g vetemjöl (ca 1,2 liter)
100g strösocker (1 dl)
500g mjölk (5 dl)
50g jäst (1 paket)
150g rumsvarmt smör
0,5 tsk salt

Fyllning:

100g hasselnötter
150g rumsvarmt smör
150g strösocker (1,5 dl)
1 tsk malen kanel

Topping:

1 ägg till pensling
pärlsocker

  • Väg upp mjöl och strösocker i en bunke – gärna direkt i skålen till en hushållsassistent om du använder en sådan.
  • Värm mjölken till 37°C och kontrollera temperaturen med en termometer eller fingret. Smula i jästen och vispa till den lösts upp.
  • Häll mjölken över mjölet och tärna i rumsvarmt smör. Starta maskinen och kör den i 12 minuter. Knåda i minst 20 minuter om du knådar för hand.
  • Ha i saltet och kör degen ytterligare 2 minuter i assistent eller den dubbla tiden för hand.
  • Låt degen jäsa i bunken under bakduk i cirka 60 minuter på en plats med jämn temperatur.
  • Stjälp ur degen på ett bakbord och kavla ut den till en rektangel på cirka 85×55 cm.
  • Ha ner hasselnötterna i em mixer och hacka dem till ett grovt mjöl. Knåda ihop hasselnötsmjölet med smör, strösocker och kanel.
  • Bre försiktigt ut hasselnötspastan på halva degen (på längden) med en sked. Vid den nakna degsidan över den med hasselnötspastan och platta till försiktigt. Skär degen i cirka 1–1,5 centimeter tjocka remsor. Dra ut remsan och platta till degen lite så den håller till. Tvinna degremsan slarvigt över pekfingret och långfingret och vik över den sista snutten över degen som är tvinnad runt fingrarna, mellan pek- och långfingret. Fläk ut bullarna lite och placera ut dem på ett bakplåtspapper på en plåt. Låt jäsa under bakduk i cirka 60 minuter.
  • Pensla bullarna med uppvispat ägg och strössla över pärlsocker. Grädda bullarna i 225°C på över- och undervärme i cirka 10–12 minuter. Vänd gärna plåten efter halva tiden om du har en ugn som gräddar ojämnt. Självklart kan du även göra dessa bullar på vanligt sätt där man bara rullar ihop degen och skivar den.

Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.