Mustig ramen med kycklingfärs, nudlar, ingefära och chili

Ramen med färs av kyckling

På sistone har jag lagat en del ramen. Ramen, som är en japansk nudelsoppa, är gott och värmande den här tiden på året. Alltså under hösten och vintern och när man vill ha något trösterikt och härligt att mumsa på. Alla gör naturligtvis ramen på olika vis och har i olika ingredienser. En hemligheterna till en riktigt god ramen är att få till en bra buljong. Denna variant går lite snabbare att laga och kräver inte ett långt långkok. Tack vare mörk sirap, soja, lime och ingefära får en och ged och mustig smak som toppas med en hetta från grön chili.

Jag och min sambo gillar het mat, så i denna har jag både grön chili i själva soppan såväl som extra chili som en topping. En klassiker är också att man serverar ägghalvor, så förutom den extra chilin lägger jag i två ägghalvor per portion samt färsk koriander. Så här i efterhand kan jag säga att detta recept på mustig ramen med kycklingfärs, nudlar, ingefära och chili kom att bli en av mina favoriter.

Det här med bäst före-datum

Madeleine Landley vid frysen från AEGDet är lite lustigt hur denna ramen kom till. För det hela började med att jag ville rensa lite i frysen. Längst där inne bland allt det andra frysta hittade jag ett paket med kycklingfärs. Efter en närmare granskning visade det sig att färsen hade passerat bäst före exakt tre år tidigare. Färsen hade varit fryst under hela tiden så den hade ju inte kunnat bli dålig på något vis. Dessutom är ju kycklingkött så magert att det inte finns något nämnvärt fett att snacka om som skulle kunna härskna och ge dålig smak. Alltså stekte jag på färsen och använde till denna ramen-soppa. Färsen smakade hur bra som helst och ingen blev sjuk. Hade vi blivit sjuka skulle det berott på att något hänt med färsen innan den frystes in.

Tänka sig vad bra det är att ha en frys. Sen borde jag så klart kanske bli lite bättre på att använda sakerna däri liiite snabbare. Värt att tänka på är att bäst före-datumet anger hur länge ett livsmedel förväntats behålla sin kvalitet. Det vill säga hur länge smak, krispighet, färg, spänst och tuggmotstånd är som bäst. Många råvaror håller således långt mycket längre än bäst före-datumet. Många kastar ofta mat i onödan bara för att den passerat bäst före, så det här må kanske vara ett lite extremt exempel på att det faktiskt går att äta saker efter bäst före. Bara man använder lite vett, tittar, luktar och smakar på råvaran så vet man. Här hittar du andra varianter på goda ramen-soppor

Mustig ramen med kycklingfärs, nudlar, ingefära och chili

Mustig ramen med kycklingfärs, nudlar, ingefära och chili

För: 6 personer

500g kycklingfärs
salt, peppar, grillkrydda
olja + smör att steka i
1 gul lök
300g rödkål
1+2 msk mörk sirap
2 msk äppelcidervinäger
3 stora vitlöksklyftor
4 morötter
1 grön chilifrukt
2 tsk riven ingefära
3 liter vatten
3 msk kinesisk soja
1,5 lime
125g äggnudlar (koktid 4–5 minuter)
2 tsk sesamolja

Topping:

6 ägg
1 grön chilifrukt
färsk koriander

  • Värm smör i en stekpanna och lägg i kycklingfärsen. Stek tills den fått yta. Krydda med salt, peppar och grillkrydda och lägg sedan över färsen i en gryta.
  • Hacka den gula löken och strimla rödkålen tunt med en kniv eller en osthyvel. Finhacka vitlöken. Värm smör och olja i en stekpanna och lägg i löken och kålen. Låt det mjukna på medelvärme och rör sedan i 1 msk sirap och vinäger. Låt den stekas in och strö sedan över vitlöken. Lägg över allt i grytan.
  • Strimla morötterna tunt med en kniv, på en mandolin eller med en spiralizer. Skiva chilin och riv ingefäran. Lägg över i grytan. Slå på vatten och soja. Pressa i lime och och låt allt koka upp. Låt allt puttra i 2 minuter och bryt sedan i nudlarna. Låt allt koka i 10 minuter. Se till nudlarna löser upp sig. Rör i de två sista matskedarna sirap samt sesamolja. Smaka av med salt och peppar.
  • Servera soppan i skålar med kokta ägghalvor, skivad chili och färsk koriander. Skippa chilin om du inte gillar het mat.

Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.