Grillad lammytterfilé med sötpotatisklyftor, couscous och myntasås

Svenskt lamm är i säsong på hösten

Visste du att svenskt lammkött är i säsong på hösten? På våren föds lammen och sedan växer de upp under sommaren och betar ute. Ändå äter vi lammkött till påsk vilket då kan bli en kompromiss i ursprung, såvida man inte får tag i fryst, svenskt lammkött eller hittar kött av vårlamm som fötts på vintern och inte fått beta ute. Lammindustrin är liten i Sverige om man jämför med exempelvis Irland och Nya Zeeland. Alltså är det inte ovanligt att det oftast är nyzeeländskt lammkött man vanligtvis hittar i butik.

Ute på vårt landställe bor vi bara några stenkast från en fårbonde som säljer ekologiskt lammkött så där måste jag så klart handla i höst. Just lammkött är en av de få köttråvaror jag kompromissar med när det kommer till ursprung. Gris- och nötkött vill jag ska vara svenskt, med undantag får någon utländsk, lufttorkad korv eller skinka som kan slinka med hem ibland (men vi hittar inte överdrivet mycket av den varan än i Sverige), men lamm är som sagt oftast av nyzeeländskt ursprung där vi handlar.

En riktig favoriträtt

Ugnsrostade sötpotatisklyftorVill du äta svenskt lammkött kan du passa på att prova detta recept på grillad lammytterfilé med sötpotatisklyftor, couscous och myntasås denna höst. Kombinationen av lammköttet och dess kryddor, sötpotatisen, couscousen och rödlöken i salladen blir en riktigt härlig smakupplevelse. Jag serverar det hela med en superenkel myntasås som görs av crème fraiche. Jag odlar både mynta och libsticka på landet har i dem båda i såsen, men kan du bara få tag i mynta duger det gått. Har du libsticka – prova at ha i det. Den smaken lyfter rätten och passar väldigt bra till lammet. Det här blev en riktig favoriträtt som varmt rekommenderas. Därför hittar du den också under Landleys Favoriter som är mina absoluta favoritrecept här i bloggen.

Tänk på att couscous görs på vete. Vill du ha receptet glutenfritt kan du exempelvis byta mot quinoa som har en liknande känsla i munnen. Den som vill göra rätten vegetarisk – för du kanske inte alls vill äta lamm? Då byter du lammytterfilén mot exempelvis grillad zucchini med kryddig marinad och dillpanering.

Grillad lammytterfilé med sötpotatisklyftor, couscous och myntasås

Grillad lammytterfilé med sötpotatisklyftor, couscous och myntasås

För: 4 personer

Myntasås:

12 blad färsk mynta
1 kvist libbsticka
1,5 dl crème fraiche
salt

Sötpotatisklyftor:

400g sötpotatis
2–3 msk rapsolja
salt, peppar

Övrigt:

2 dl couscous + salt & olja
4 blad romansallad
1/2 liten rödlök

Grillad lammytterfilé:

500–600g lammytterfilé (lammfilé)
1–2 tsk torkad timjan
1 tsk grovhackad rosmarin (färsk eller torkad)
salt, peppar

  • Hacka mynta och libbsticka och rör ihop med crème fraiche. Smaka av med salt. Ställ såsen svalt fram till servering.
  • Gnugga sötpotatisarna rena och skär dem till klyftor. Rada upp klyftorna i en ugnsplåt och ringla över lite olja. Salta och peppra. Ställ in formen i 225°C i 30 minuter. Öka värmen till 250°C och låt dem gå ytterligare 10 minuter, totalt 40 minuter.
  • Tillaga couscousen enligt anvisningen på förpackningen. Strimla salladen och skär rödlöken till tunna klyftor.
  • Skölj av lammytterfilérna och smula över torkad timjan och hackad rosmarin. Salta och peppra. Grilla lammet till det kommit upp i en innertemperatur på cirka 62–64°C.

Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.