Rökt kyckling med bakad potatis och feta-padrones

Dags att tända smokern

Vet du om att den bästa tiden på året att röka är nu? Anledningen är att temperaturen är som bäst. Man vill nämligen inte ha för kallt men inte för varmt. Det är därför det är som bäst att röka på våren och hösten. Men du, självklart kan du röka även på sommaren och vintern. Rökt mat är fantastiskt gott. I alla fall om du frågar mig. Det finns också så mycket man kan röka. Förutom de klassiska sakerna som fisk, skaldjur och kött, är det precis lika kul att röka ost, såser och oljor. En stor favorit är också att röka kyckling – som i detta rätt bestående av rökt kyckling med bakad potatis och feta-padrones.

Jag använder en så kallad offset smoker när jag röker mat. Detta innebär att värmekällan finns i en egen tunna bredvid platsen där maten ligger. Modellen jag använder heter Landmann Tennessee 200 Barbecue Smoker. De har även en större modell med större tunnor, men jag tyckte den här hade lagom storlek. Dock är godset i Tennessee-rökarna från Landmann väldigt tunt, och de läcker en hel del, så de nya modellerna i Vinson-serien verkar bättre.

Tid när man röker?

Madeleine Landley röker matNär man röker mat utgår man från innertemperatur, inte tid. Försöker du varmröka efter ett recept som anger hur länge du ska röka kan jag lova att resultatet blir varierande. Anledningen är att olika rökar håller olika temperatur (det är inte jättelätt att hålla en helt jämn temperatur under hela rökningen) samt att råvaran kan ha olika tjocklek och storlek. Alltså använder man en termometer för att mäta temperaturen inuti råvaran man röker – och gärna temperaturen i själva röken. Visst kan man röka stora köttbitar på tid utan att det blir knas, men man får ändå bäst kontroll på det hela med en termometer. När det kommer till små saker som fisk och kyckling är det garanterat också bäst att använda en termometer, om man inte vill att köttet ska bli överkört.

Måste man glänta på luckan för kolla om maten är klar släpper man både ut rök och värme vilket inte är optimalt. Alltså är det perfekt med en trådad termometer där mätaren ligger utanför. Jag använder en iGrill 2 från Weber som man kopplar till mobilen. När temperaturen är uppnådd ljuder en ringsignal både i mobilen och på enheten vid grillen.

Landmann Rök

Grillad korv och rökt kyckling

Padrones med fetaost och mandel

Vad ska man tänka på när man röker mat?

När du röker mat, tänk på att röken som stiger ur skorstenen ska vara klar – inte grå. Är röken grå betyder det att vedträna inte brinner rent utan snarare ligger och pyr. Vi brukar använda en Looftlighter som man kopplar in i eluttaget och sedan riktar mot veden för att få fyr på den om den ligger och fjösar. Vi brukar också använda Looftlightern till att tända ved- och kolgrillen. Det går så himla smidigt och man slipper använda tändmedel. Här kan du läsa mer om hur man röker mat.

I röken brukar vi köra ved av pecan eller körsbär. Först tänder man röken med kol och sedan lägger man på veden på kolen. Därefter lägger man in maten som ska rökas i den stora tunnan. Har man inte en smoker kan man även fylla en rökask med flis och ställa på elden eller i gasolgrillen. Stick in en stektermometer intill benet på kycklingen och grilla den till en innertemperatur på cirka 80-82°C vid benet. Här hittar du alla innertemperaturer på kyckling.

Denna middagsrätt bestående av rökt kyckling med bakad potatis och feta-padrones är en riktigt härlig maträtt som passar att servera både under vår, sommar och höst. Feta-padrones är enligt min mening lite roligare än vanligt oljestekta padrones. Jag gör dem ungefär på vanligt vis men serverar dem med finhackad vitlök, mandelflarn och smulad fetaost. Jag har också ett särskilt knep som gör padronesarna så himla bra utan att de bränns. Nämligen att låta paprikorna värmas samtidigt som oljan – inte ha i dem när oljan är varm. Då sprätter de inte och de får en fin och jämn tillagning. Du kan läsa mer om det nedan. Servera med det passande rosévinet som di hittar länk till under receptet. Observera att vinet finns i beställningssortimentet.

» Här hittar du fler goda recept på rökt mat

Rökt kyckling med bakad potatis och feta-padrones

För: 4 personer

Rökt kyckling med bakad potatis och feta-padrones

Rökt kyckling:

1 hel kyckling (eller 4 klubbor/filéer)
1 påse valfri rub

Övrigt:

4 bakpotatisar
2 kryddiga korvar
1 burk bearnaisesås

Padrones med feta och mandel:

250g padrones
1-1,5 dl olja
3 stora vitlöksklyftor
flingsalt
0,5 dl mandelspån
150g fetaost

  • Gnugga in rubben på hela kycklingens skinn. Fyll en rökask med flis och ställ på elden eller i gasolgrillen. Stick in en stektermometer intill benet på kycklingen och grilla den till en innertemperatur på cirka 80-82°C vid benet. Du kan så klart också röka kycklingen i en vanlig smoker. Se tipsen ovan.
  • Gnugga potatisarna rena och torka dem. Nagga dem runt om med en gaffel och baka sedan i 200°C på varmluft eller 225°C på över- och undervärme i 75 minuter. Vänd potatisarna efter halva tiden. Snitta korvarna och grilla eller stek dem.
  • Häll ner ett täckande lager olja i en kall stekpanna med lock och ha ner padronesarna. Lägg på locket. När värmen början öka i stekpannan, skaka den med jämna mellanrum så paprikorna får en jämn yta. Vänd dem med en stekpincett om de är svåra att få runt. Smula över flingsalt och finhackad vitlök när de fått fin yta runt om och värm ytterligare någon minut. Strössla över mandelspån och låt svalna. Smula över fetaosten vid servering.
  • Servera med bearnaisesås

Rekommenderat vin till: Domaine Gobelsburg Rosé (71293)

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.