Oxfilé med potatiskaka

Enkel festmat som kan förberedas

Jag gillar verkligen att äta klassisk mat på nyårsafton. Ni vet, till förrätt en skaldjurscocktail eller blinier med löjrom och rödlök. Till huvudrätt en god köttbit med bearnaisesås och potatiskaka. Och till dessert en lätt fromage eller min absoluta favorit – God och krämig Gino. Enkelt utan krusiduller.

Mat som kan förberedas och ställas in i kylen. I dessa fall kan både för- och efterrätter göras i förväg. Även potatiskakan kan man göra innan och bara värma på. Då blir den bara ännu bättre. Jag tycker att potatiskakan blir godast när den smaksätts med färskost. Man kan använda naturell, eller så använder man en med vitlök och färska örter. Hur gott som helst.

Klassisk huvudrätt till nyår

Potatiskaka blir bäst när man gör den med ett bakplåtspapper i botten. Man behöver inte lägga bakplåtspapper över hela formen, det räcker faktiskt om man lägger det rakt över så att snibbarna sticker upp. Då är det nämligen bara att skära loss potatiskakan på sidorna där det inte varit något bakplåtspapper och sedan lyfta upp den med hjälp av de uppstickande snibbarna. Fiffigt! Man kan förstås också använda en fyrkantig springform.

Recept på Bearnaisesås och Rödvinssås

Den här huvudrätten är verkligen en riktig klassiker till nyår. Personligen tycker jag det är precis lika got med en rödvinssås som med bearnaisesås. Allra godast är det förstås med båda, så varför inte köpa färdig bearnaisesås och göra rödvinssåsen själv? Du hittar i alla fall recept på både bearnaisesås och rödvinssås nedan.

När du gör din bearnaisesås, se till att den inte blir för varm, annars koagulerar äggen och såsen spricker. Den bör inte bli varmare än 55°C. Om bearnaisesåsen spricker, börja om med nya äggulor och tillsätt den spruckna såsen på samma vis som med det smälta smöret. Till rödvinssåsen blir det bäst när man tar ett fylligt rödvin. Vin på bag in box går alldeles utmärkt. Under receptet hittar du också ett bra vintips som passar fint till maten.

» Fler recept på nyårsmat hittar du här

Oxfilé med potatiskaka

För: 4 personer

Oxfilé med potatiskaka

Potatiskaka:

800g potatis
4 dl vispgrädde
100g färskost, ex philadelphia
2 ägg
1 vitlöksklyfta
salt, svartpeppar, lökpulver
färsk rosmarin

Bearnaisesås:

2 msk hackad schalottenlök
2 msk vitvinsvinäger
0,5 krm vitpeppar
2 msk finhackad färsk dragon
150g smör
3 äggulor
1 krm salt

Rödvinssås:

2 schalottenlökar
1 morot
1 kvist timjan
5 dl fylligt rödvin
2-3 msk koncentrerad oxfond
4 dl vatten
1 msk smör
salt, svartpeppar

Oxfilé:

600g oxfilé
2-3 msk balsamvinäger
salt, svartpeppar

1. Skala potatisen och skiva den så tunt som möjligt. Placera ut ett bakplåtspapper i en fyrkantig ugnsform på cirka 15×15 centimeter. Använd gärna en fyrkantig springform, dvs med avtagbar kant. Vispa ihop grädde med färskost, ägg, en pressad vitlöksklyfta, salt, svartpeppar och lökpulver. Fördela ut potatisen tätt. Strössla ut rosmarin och slå på stanning mellan lagren. Fortsätt hela vägen upp – cirka 5-6 centimeter. Ställ in potatiskakan i 225°C i cirka 40-45 minuter. Täck med folie om den börjar bli bränd på ytan. Skär upp potatiskakan till lagom stora kvadrater vid servering.

2. Bearnaisesås: Skala och hacka schalottenlöken smått. Koka upp vinäger, krossade vitpepparkorn, schalottenlök och hackad dragon i en kastrull och låt det koka ner till halva mängden. Häll över i en metallskål och låt svalna. Smält smöret i en kastrull och ställ åt sidan. Ställ metallskålen med dragonblandningen över ett sjudande vattenbad och tillsätt äggulorna under vispning. Vispa äggulorna fluffiga med elvisp. Tillsätt lite smält smör i taget under tiden du vispar, tills såsen tjocknat till en majonnäsliknande konsistens. Se till att den ej blir för varm (max 55°C) annars koagulerar äggen och såsen spricker. Smaka av med salt och eventuellt mer peppar och dragon.

3. Rödvinssås: Smält smör i en kastrull och ha ner hackad schalottenlök, morot och timjan. När löken mjuknat, slå på rödvin och låt det sjuda tills vätskan reducerats till halva mängden och blivit lite som sirap. Tillsätt koncentrerad oxfond och vatten och låt det sjuda i 10-15 minuter. Sila av såsen och låt den slutligen koka ihop till lagom konsistens. Ha i en klick smör på sluten för att blanka av såsen. Smaka av med salt och peppar.

4. Skär oxfilén till fyra bitar och krydda den runt om. Stek i smör i till lagom innertemperatur. Pensla med balsamvinäger under stekningen. Innertemperaturer för oxfilé hittar du här.

Rekommenderat vin till: Monti Garbi Ripasso (5328) 113:-


Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.