Potatis- och palsternacksgratäng

Annorlunda potatisgratäng

Trött på den gamla vanliga potatisgratängen? Varför inte prova detta recept på krämig potatis- och palsternacksgratäng? Tack vare att potatisen samsas med skivad palsternacka får den en fylligare smak med lätt sötma från rotsakerna. Denna goda och lättlagade gratäng tillagas i ugn och görs av potatis, palsternacka, lök, vitlök och grädde. För en extra knuff av lättsam syra får den också en skvätt äppelcidervinäger. In i ugnen och vips har du en smakrik och god gratäng som passar till allt ifrån kött och fisk till kyckling och köttfärs.

Vegansk och laktosfri gratäng

Vill man att gratängen ska bli vegansk byter man grädde mot 3 dl Oatly iMat som vispas ihop med 1 msk majsstärkelse. För en laktosfri gratäng kan man byta den vanliga grädden mot laktosfri grädde eller Oatly iMat, enligt ovan.

» Här hittar du fler recept på olika sorters potatisgratäng

Potatis- och palsternacksgratäng

För: 4 personer
Temperatur: 225°C

Potatis- och palsternacksgratäng

800g potatis
3 stora palsternackor
1 stor gul lök
2 vitlöksklyftor
1 tsk äppelcidervinäger
3-5 dl vispgrädde
salt, peppar, persillade

1. Skiva potatis och palsternacka. Finhacka lök och vitlök. Ös ner allt i en stor bunke.

2. Häll på äppelcidervinäger, grädde och kryddor. Blanda allt och ös över i en ugnsfast form.

3. Grädda i cirka 45 minuter i 225°C. Känn med en tandpetare att potatis och palsternacka mjuknat. Kör den annars längre. Täck gärna med en bit aluminiumfolie om den börjar bli bränd.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.