Rödbetspizzor

Hemmagjord pizza med bakpulver

Söndagar är riktiga pizzadagar – så enkelt är det. Självklart kan man gå till lokala pizzerian, men om man nu sitter ute på landet och njuter av semestern kan man lika gärna göra dem själv. Det är faktiskt inte svårt att göra egen pizza. Degen kan man antingen göra med jäst, eller som i det här receptet med bakpulver, vilket gör att de inte behöver jäsa innan. Tidssparande och smart – och förstås precis lika gott.

Pizza på grillen med pizzasten

Dessa pizzor tillagade vi på en pizzasten över grillen. Ja, det går faktiskt att grilla pizzan utan några som helst problem. Pizzastenen gör att det blir frasigt och att inget rinner av pizzan och ner i gallret. Vi har två olika pizzastenar – en i keramisk sten från Cordon Bleu. Denna har jag alltid liggande hemma i ugnen. Ugnen får en jämn och fin temperatur och det enda man behöver tänka på är att aldrig starta ugnen på snabben när stenen ligger i. Denna finns även att beställa från Bagaren och Kocken i olika storlekar.

RödbetspizzaMadeleine Landley bjuder på Pizza

Härlig sommarpizza med rödbetor

Den andra bakstenen har vi på landet. Denna kommer från ICA Cook & Eat och det var också denna vi grillade pizzan på. I ugnen tyckte jag den här stenen var rätt omedgörlig. Sakerna brände fast, brödet får inte det där härliga ”fraset” och den kändes bara billig. Dock är den kanon att grilla på!

Så fort det ska grillas på sten åker den fram – och visst är det kul att grilla på pizzasten. Dessutom har vi en rund grill vilket gör att den här stenen blir perfekt. På denna kan man grilla allt ifrån fisk och grönsaker, till bröd och dessa grillade rödbetspizzor. Avsluta med att ringla över en riktigt härlig extra virgin olivolja över. Min favorit hittar du här – från Foglia.

Grillad pizza med rödbetor, rucola och ost

För: 4 personer
Temperatur: 225°

Rödbetspizzor

Pizzadeg:
10 dl vetemjöl
1 dl olivolja
1 tsk salt
4 tsk bakpulver
5 dl vatten

Topping:
1 msk smör
1 vitlöksklyfta
1 dl stekt rödbetsblast
salt, peppar

500g rödbetor
15 skivor rökt påläggsskinka
1/2 röd lök
200g fetaost
1 dl extra virgin olivolja
45g rucola
75g parmesanost
salt, peppar, oregano

1. Rör ihop ingredienserna till pizzadegen och arbeta ihop till en slät deg. Ta eventuellt mer mjöl om den blir för klibbig.

2. Strimla upp rödbetsblasten och fräs den i en stekpanna tillsammans med smör och pressad vitlök. Salta och peppra och stek till det mjuknat. Har du inte tillgång till rödbetsblast går det bra med 70 gram bladspenat.

3. Dela rödbetorna till mindre bitar och koka i saltat vatten ca 15 minuter. Strimla skinka och skinka.

4. Tänd grillen och låt stenen ligga på och komma upp i temperatur. Knåda ut degen till fyra ovala pizzor. Fördela ut rödbetor, stekt blast, skinka och lök på degbottnen. Smula över fetaost och ringla över lite olivolja. Lägg över pizzorna på bakstenen och låt dessa gräddas till pizzabotten stelnat – känn med en stekspade eller pizzaspade. Tillagningen går snabbare om du har lock på grillen. Vill du göra pizzan i ugn, lägg pizzorna på baksten eller en plåt och ha inne i 225°C i 15-20 minuter. Glöm inte att stenen måste förvärmas i ugnen även här.

5. Tag ut pizzorna och ringla över mer olivolja, riv över parmesan och strössla ut rucola. Servera exempelvis med mimosasallad.


Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.