Soppa med jordärtskocka och purjolök

Lättlagad och enkel vardagsmat

Soppa är smidig och enkel vardagsmat som är perfekt att värma på och servera med några mackor. Två saker jag haft haft liggande i mitt skafferi denna vinter är jordärtskocka och purjolök. Båda hemodlade faktiskt. Att göra purjolökssoppa eller jordärtskockssoppa är vanligt, men vad händer när man kombinerar dem båda i en soppa med jordärtskocka och purjolök?

Resultatet blir en härlig ljusgrön soppa. Ja, i alla fall om man tar mycket av det gröna på purjolöken. Tar man desto mer av det vita blir den så klart mer gulaktig. Jag brukar faktiskt alltid föredra det gröna på purjon och tycker det är lite synd att det kupas så hårt för att purjon ska få en lång vit stam. Det är ju i det gröna som det mesta av smaken sitter. Det är ju också mycket mer dekorativt att använda det gröna i olika maträtter.

Purjolök

Kan man äta allt på purjolöken?

Jag kommer nog aldrig att sluta förvånas över hur många som faktiskt slänger det gröna på purjolöken. Min farmor är ett exempel. En sommar när vi var hos henne och åt lunch undrade jag förbryllat varför det låg en halv purjolök slängd utanför terassen. Nä, det äter man ju inte, tyckte hon. Men det är ju som att hälla ut halva mjölkpaketet eller kasta hälften av osten. Vilket slöseri!

Till denna soppa försöker jag i alla fall ta mestadels grönt eftersom det gör den så härligt grön. Ta hellre två späda purjolökar äv en stor bjässe när du ska göra denna soppa. De stora purjolökarna kan nämligen bli lite träigare i texturen, och det är inte så trevligt när man ska mixa den. Jag använde mig av en riktig jättepurjolök som jag själv hade odlat. Jag skördade den precis innan snön kom i november och den var som en halv palm. Det visade sig att den var så träig att jag fick hälla den genom en sil för att få bort de träiga fibrerna.

Vegetarisk och veganskt

I övrigt är denna soppa enkel att göra. Man börjar med att steka purjolök och jordärtskocka. Då får de med och fylligare smak. Sedan kokar man dem, mixar dem och blandar med kryddor och crème fraiche. Sedan är det bara att låta den värmas på och servera med något gott bröd till. Perfekt vardagsmat och minst lika bra att ta med ut i en termos när man ska ut på sportlov, höstlov eller plocka svamp i skogen. Stek i ett vegetabiliskt smör – eller olja – och ta en vegetabilisk fraiche så blir soppan helt vegetarisk och vegansk.

» Här hittar du fler recept på goda soppor

Soppa med jordärtskocka och purjolök

Soppa med jordärtskocka och purjolök

För: 4 personer

350g purjolök
500g jordärtskocka, skalad
smör att steka i
1 liter vatten
salt
1 krm rökt paprikapulver
1 krm chilipulver
2 dl crème fraiche
2 dl vatten
svartpeppar

  • Strimla purjolöken. Skala och hacka jordärtskockan. Lägg jordärtskockan i ett vattenbad tills den ska användas, annars blir den mörk.
  • Smält smör i en kastrull och lägg i purjolöken. Stek tills den börjar mjukna. Lägg i jordärtskockan och stek ytterligare några minuter under omrörning. Salta och slå på vatten. Lägg på locket och låt småkoka i 15 minuter.
  • Ta kastrullen från plattan och mixa innehållet slätt. Om purjon är grov kan det bli som fibrer i soppan – smaka av och kolla. Sila den i så fall i ett durkslag med hjälp av en sked.
  • Rör i rökt paprikapulver, chilipulver, crème fraiche och vatten. Ställ tillbaka kastrullen på plattan, låt det koka upp och sedan småputtra i 5 minuter under lock. Smaka av med salt och peppar. Servera soppan med bröd till.

Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.