Bästa Chilirecepten

Chiligryta till Tacos

Hemma hos oss äter vi ofta chiligrytor av olika slag. Vi älskar het mat och kött som blivit riktigt mört eftersom det fått götta till sig länge. En chiligryta är liksom lite av det bästa från två världar. Så här lagom till höstsäsongen sitter en mustig gryta bra.

Rustik mat hör trots allt hösten till och passar bra när man vill ha något värmande i magen när man varit ute och traskat i lövprasslet. Chili är också himla bra att bjuda på när man har gäster då man kan laga en stor omgång – gärna några dagar i förväg. Den blir trots allt godast när den värms på, precis om med rester.

ChiliRiktig Chiligryta?

Hur man gör en chiligryta väljer man förstås själv – och visst finns det många sätt att göra en chili på. Den variant vi oftast äter är av texmex-stuk. Då utgår man ifrån nötkött samt olika chilisorter och paprikor som rostas i ugn innan de åker ner i grytan. Den ska gärna vara het och kombineras med tillbehör av cheddarost, gräddfil, färsk koriander och tortillabröd.

Hur den äkta chilin ska vara twistar de lärde fortfarande om, men jag gillar att variera och prova olika varianter varje gång.

Chili på Svensson-vis

Den typiska Svensson-varianten är vår klassiska Chili con Carne. Här använder man köttfärs och vita bönor (i tomatsås). När man har ont om tid och vill laga mycket mat på en gång är denna variant en bra vardagsrätt. Jag varierar gärna innehållet med allehanda bönsorter samt linser. Tonfisk på burk är också gott att ha i för en mustigare och mer smakrik variant. Tomaterna vill jag ha ifrån egen burk och skippar därför vita bönor i sås. Vill man spara tid är det dock en bra metod.

Vad brukar du göra med dina äpplen? Berätta gärna. Har du ett annorlunda recept med äpplen? Tipsa mig gärna så lägger jag till dig på listan (eller gör en trackback). Här kommer några av mina chili-favoriter, både ifrån Landleys kök och från andra härliga matbloggar. Hoppas det smakar.

» Fler goda recept på chiligrytor hittar du här

3 bästa chiligrytorna i Landleys kök

 • Chili con Carne y atún
  Chili con Carne y atún

  Chili con Carne y atún är Chili con Carne med tonfisk. I denna enkla chiligryta samsas köttfärs med olika bönor, kikärtor och tonfisk i olja.
 • Hot pineapple chili i Crock Pot
  Chili med högrev och ananas i Crock Pot

  Chili med högrev och ananas i Crock Pot blir gudomligt gott och passar utmärkt som söndagsmiddag eller till fest.
 • Söders heta Bowl of Red
  Söders heta Bowl of Red

  Söders heta Bowl of Red är en underbar chiligryta med härligt hetta och goda tillbehör. Servera till fredagens tacos.

Goda chilirecept i andra bloggar

Chiligryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.