Älggryta med kantareller, plommon, lingon och potatismos

Höstens godaste viltgryta

Min mamma har flera gånger den senaste tiden sagt ”vi äter alldeles för lite viltkött”. Jag är lite förvånad att det kommer från henne eftersom hon inte är lika galen i kött som vi andra i familjen, men visst håller jag med henne – vi äter viltkött alldeles för sällan. Viltkött är för mig en lyx man kostar på sig till helgen när det ska ätas gott utan stress. Men eftersom det var precis vad som vankades bjöd jag på denna goda älggryta med kantareller, plommon, lingon och potatismos.

Det jag framför allt gillar med viltkött är att det är ekologiskt. Ja, man kanske inte kan göra så mycket åt en älg som varit och knaprat på en besprutad åker, men det kanske hör desto mer till ovanligheterna eftersom älgarna gärna mumsar grenar och frukt. Hemma hos oss äts det viltkött när det ska lyxas till. Bland annat för att det ganska dyrt. Men också för att vi dragit ner ganska mycket av allt typ av kött hemma hos.

Unna dig ett bättre kött

Idag äter vi inte alls kött i samma utsträckning som vi gjorde förr. Det gamla slentrianätandet då vi åt kött nästan varje dag har bytts ut mot ett mer medvetet sätt där vi respekterar råvaran och det faktum att den ökande massproduktion av både kött och framstressade grönsaker inte är särskilt bra – av flera orsaker. Idag gör vi på samma vis som på många finare restauranger, vilket innebär att kött ses som ett lyxigt tillbehör man unnar sig till grönsakerna. På så vis går man inte heller och köper nåt – ursäkta språket – skitkött, fyllt av antibiotika som är importerat och sålt till butikernas billiga lockpriser.

Brave New World ShirazDu själv lagt märke till att det ibland finns extremt billigt kött, men om du kikar på ursprunget är det sällan köttet är svenskt. Det var som här om veckan när jag skulle handla fläskfilé och det fanns dansk fläskfilé för 79:-/kg och svensk fläskfilé för 179:-/kg. Självklart valde jag det svenska köttet. Ska det ätas kött ska det minsann vara bra och värt varenda krona.

Med kantareller och plommon

Jag bestämde mig för att göra denna älggryta innan säsongen hade börjat. Med andra ord fanns det ännu inte något viltkött att handla i de vanliga butikerna. Som tur var gick det att hitta hos Hellbergs Fågel & Vilt i Hötorgshallen i Stockholm. Jag slog till på grytbitar av älg och det hela fick puttra ihop till en ljuvlig viltgryta med rotsaker, kantareller, torkade plommon och lingon.

Det hela serverade med ett silkeslent potatismos och ett australiensiskt rödvin som blev till ljuv musik i munnen – vilken kombo! Länk till vinet hos Systembolaget hittar du under receptet. Observera att vinet är beställningsvara och måste beställas cirka två veckor i förväg.

Tips på vin till viltgrytan

Jag använde även vin i maten, och då fick det bli en cabernet sauvignon från Sydafrika på Bag in Box. Just här är det inte så noga. Dessutom är grytor ett utmärkt användningsområde för bag in box. Det här är verkligen en utmärkt höstgryta att servera när man har gäster och vill bjuda på en välkomponerad och hemtrevlig middag. Typisk comfort food, faktiskt. Gör gärna grytan dagen innan och värm på innan gästerna kommer. Då blir smakerna ännu bättre och köttet mörare.

» Här hittar du fler goda recept med viltkött

Älggryta med kantareller, plommon, lingon och potatismos

För: 6 personer

Älggryta med kantareller, plommon, lingon och potatismos

Älggryta:

400g rotselleri
2 morötter
50g smör*
250g steklökar
1 kg grytbitar av älg
2 msk torkad timjan
5 vitlöksklyftor
4 msk hackad, färsk rosmarin
0,5 dl hackad, färsk persilja
4 dl rött vin
1 liter vatten
400g kantareller
200g torkade plommon
1 msk majsstärkelse
1 dl lingon
salt, peppar

Potatismos:

1,3 kg mjölig potatis
50g smör*
1,5-2 dl mjölk*
salt, lökpulver

1. Skala och tärna rotsellerin. Skär moroten till bitar. Smält smör i en kastrull och ha ner rotselleri, morötter och skalade steklökar. Är steklökar svårskalade, lägg dem i ett bad med ljummet vatten. Dra av skalen och skär bort båda ändarna. Låt allt fräsa på hög värme så det får yta. Rör om emellanåt.

2. Skär älgköttet till lagom bitar och bryn bitarna i en stekpanna med smör. Smula över timjan och salta och peppra. Ös över det brynta köttet i grytan vartefter.

3. Hacka vitlök, rosmarin och persilja och rör ner i grytan. Slå på vin och hälften av vattnet. Låt det puttra under lock i 30 minuter.

4. Rensa och stek kantarellerna utan fett. När vätskan stekts bort, ha i en klick smör och salta och peppra. Strimla plommonen. Ha ner kantareller och hälften av plommonen i grytan. Slå i resten av vattnet och rör i redningen. Låt puttra ytterligare 30-60 minuter. Vänd ner lingon och resten av plommonen i grytan precis innan servering.

5. Skala och dela potatisen till bitar. Koka i saltat vatten i cirka 10-12 minuter eller tills den mjuknat. Slå av vattnet och mosa potatisen med en potatismosare. Ställ tillbaka kastrullen på plattan och rör i smör och sedan mjölk till moset fått lagom konsistens. Smaka av med salt, peppar och lökpulver. Strössla gärna över lite hackad persilja innan servering.

Rekommenderat vin till: Brave New World Shiraz (71893) 159:-

*Är du laktosintolerant? Byt smör och mjölk mot laktosfritt smör och laktosfri mjölk.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.