Gräddig renskavsgryta med lingon, champinjoner och krossad potatis

Säsong för goda grytor

Alltså snacka om att det är säsong för grytor! Att laga en gryta är både mysigt och gott – och för att inte tala om enkelt och smidigt. Medan allt lagas i grytan kan man lägga krut på tillbehören. Tillbehör är faktiskt viktigare än man kan kanske tänker på, och med enkla medel kan man göra en vardagsgryta både festlig och mycket lyxigare.

Till detta recept på gräddig renskavsgryta med lingon, champinjoner och krossad potatis är tillbehören något man inte bör missa. Ett av de tre tillbehören är krossad potatis. Denna gör man enkelt genom att först koka potatisen, krossa den och därefter rosta den i ugnen. De övriga tillbehören; rostad lök och lingon, är färdiga som de är. Det gör det hela enkelt och smidigt.

Madeleine Landley med grytaSjälvklart kan man rosta sin egen lök – det är inte alls svårt, men för att hålla det enkelt kan man lika gärna ta färdig. Lingonen får gärna vara färska, men annars går det också bra med frysta lingon. Saknar man sockret tar man rårörda lingon, men för egen del gillar jag den tanninrika och syrliga tonen de adderar när de är naturella.

Typisk, enkel höstmat

Så här på höstkanten är viltkött i säsong, något som enligt mig är både lyxigt och lite ovanligt. Att det är ovanligt beror helt enkelt på att vi äter sällan viltkött hemma hos oss, men så är det naturligtvis inte för alla – särskilt om man är jägare. Vill man hellre använda något annat typ av kött i denna gryta går det bra. Jag i min tur använder renskav eller kronhjortsskav som gör grytan snabblagad. Vill man ha vin till maten kan ett medelfylligt till lite kraftigare rödvin vara på sin plats. Gärna med lite smörigare framtoning.

» Här hittar du fler recept på goda grytor

Gräddig renskavsgryta med lingon, champinjoner och krossad potatis

För: 4 personer

Gräddig renskavsgryta med lingon, champinjoner och krossad potatis

480g renskav eller kronhjortsskav (2 frp)
1 gul lökar
180g små skogschampinjoner
1 knippe bladpersilja (och libbsticka)
1 msk hackad, färsk rosmarin
1 morot
100g fänkål
1 gul paprika
100g fänkål
2 vitlöksklyftor
2 små röda äpplen
5 dl porter (mörk öl)
2 lagerblad
1 kanelstång
1,5 dl grädde

Krossad potatis:

800g fast potatis
smör + salt

Tillbehör:

rostad lök
lingon

  • Tina renskaven. Grovhacka löken. Gnugga champinjonerna rena och skär dem till kvartar. Hacka persilja och rosmarin. Gnugga morötterna rena och skiva dem – gärna lite på snedden så blir skivorna snygga. Kärna ur paprika och strimla den samt fänkålen. Finhacka vitlöken. Kärna ur och tärna äpplena.
  • Börja med att låta löken långsamt mjukna i en klick smör i en traktörpanna eller i en stekpanna med höga kanter. Ha ner champinjonerna och dra upp värmen lite. Stek tills champinjonerna fått lite färg runt om. Fördela i renskaven och se till att den får yta runt om.
  • Ha ner morötter, fänkål, paprika, vitlök och de hackade örterna. Lägg i lagerblad och kanelstång. Slå på porter och låt det hela puttra ihop under cirka 10-15 minuter.
  • Ta ur kanelstången, ha ner tärnat äpple i grytan och slå på grädden. Låt allt puttra ytterligare 10 minuter.
  • Koka potatisarna hela med skal tills de är klara. Känn med en sticka för att kolla (det brukar ta cirka 15-20 minuter). Ringla smör i en ugnsfast form, lägg i potatisarna och knacka sönder dem med något trubbigt. Ringla över smör och salta ordentligt. Värm ugnen till högsta temperatur med grilleffekt och ställ in potatisarna cirka 5-10 minuter. De ska bli lite småknapriga på ytan.
  • Servera med rostad lök och lingon.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.