Renskavsgryta

God gryta med renskav till hösten

Renskav är en utmärkt ingrediens att ha i en gryta. Du behöver inte ansa, skära eller hålla på utan kan bara ha ner den frysta renskaven i grytan och bryna på den. Smidigt! Smidig mat är det allra bästa när man inte orkar trixa för mycket. Det gör också denna renskavsgryta med lingon till den perfekta maträtten när man vill servera något gott och enkelt till vardagsmiddagen eller till helgen.

Jag vet att många som besöker bloggen gillar att laga mat i slökokare. Självklart passar denna rätt precis lika bra i en slökokare. Gör enligt stegen nedan – direkt i slökokaren om du har en gryta som klarar att bryna, annars i en stekpanna och ös över. Låt sedan slökokaren gå på låg temperatur i 2-3 timmar. Servera det hela med det krämiga potatismoset som smakas av med skivad salladslök.

Hur kan man variera receptet?

Kan man ändra på receptet? Självklart. Inga recept är gjutna i sten. Egentligen är det bara bröd- och kakrecept kan inte bör ändra på, eller saker som ska stelna. Så hur man kan då modifiera receptet? Ja, har du inga trattkantareller kan man förstås byta mot vilken svampsort man vill, exempelvis karl johan, kantareller eller någon vilken skogssvamp man vill. Ska du använda champinjoner, ta helst skogschampinjoner eller portabello som har lite mer smak. Vanliga vita champinjoner kan bli trist.

Jordärtskockan kan man byta mot exempelvis rotselleri och istället för savojkål kan man ta vanligt vitkål. Ett gott tips för att spica upp renskavsgrytan är att ha i 200g getost med honung. Det adderar mer karaktär och en fin sötma från honungen. Istället för grädde kan man använda syrad grädde som ger lite syrligare smak.

Om man vill ändra antalet portioner?

Vill du ändra antalet portioner är det bara att dubbla mängden. Dubbla mängden grädde kan bytas mot hälften mjölk, alltså 5 dl grädde och 5 dl mjölk. Såååå, är du inte typen som freebasar? Då är det bara att följa receptet till punkt och pricka nedan. Enkelt, gott och perfekt till höstens middagar.

» Här hittar du fler recept på goda grytor

Renskavsgryta

6-8 personer

Renskavsgryta

2 paket renskav
2 gula lökar
200g blandsvamp (ex trattkantareller)
3 morötter
300g jordärtskocka
200g savojkål
1 knippe bladpersilja
5 dl grädde
2 msk skånsk senap
3 msk chipotlepasta
2 dl vatten
100g frysta lingon
1 msk torkad timjan
salt, peppar, vitlökspulver

Potatismos:

800g mjölig potatis
1 dl mjölk
salt, peppar
3 strimlade salladslökar

1. Lägg fram renskaven så den får tina under dagen. Hacka löken. Smält smör i en gryta och låt löken mjukna på mediumvärme. Ha ner renskaven i grytan och öka värmen så att den bryns runt om. Ha ner svampen.

2. Skala och hacka morötter och jordärtskockor. Strimla savojkålen. Ha ner allt i grytan och låt det fräsas under omrörning några minuter. Ha ner hackad persilja.

3. Slå på grädde, klicka i senap och chipotlepasta och smula i getosten. Slå på vatten, krydda och låt allt puttra ihop under 30 minuter. Strössla över lingonen vid servering.

4. Skala och skär potatisen till mindre bitar. Koka den i saltat vatten cirka 10-15 minuter. Slå av vattnet och mosa potatisen med en potatismosare. Ställ tillbaka kastrullen på plattan och häll i mjölken. Rör om under uppvärmning och smaka av med salt och peppar. Ha i mer mjölk om du önskar en lösare konsistens på moset. Strössla över strimlad salladslök vid servering.

Har du diabetes? Skippa potatismoset eller gör ett mos på annan rotsak, exempelvis rotselleri. Välj en senap utan socker, exempelvis French’s senap.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.