Gratäng med svamp, blomkål och broccoli

Allt i ett-rätter är smidigt

Enkel mat där allt lagas i ett är smidigt. I januari och februari lagar jag gärna enkelt. Gratänger, soppa och gryta är middagsrätter som går varma i köket, och visst är det också smidigt när man kan peta i lite vad som helst. Alltså att göra en kyl- eller frystömning. Det kan man även göra i denna gratäng. Har du någon trött gammal morot eller ett kålhuvud som ligger och skräpar i kylen? Addera det i gratängen.

Denna gratäng med svamp, blomkål och broccoli har ett vegetariskt innehåll, men innehåller ägg, mjölk crème fraiche och ost vilket gör den ovo- och lakto-vegetarisk. Innehållet kan man variera lite utifrån vad man har hemma. Jag hade just blomkål och broccoli som behövde tas hand om. Jag var också lite sugen på att göra något annat än den klassiska varianten med skinka eller bacon, så istället fick det bli svamp ifrån frysen.

Så tar jag vara på höstsvampen

Varje höst ger jag mig ut och plockar svamp vid flera tillfällen. Det är inte bara jakten på att hitta svamp som är grejen – att komma ut i skogen och traska runt är så härlig. Någon gång fick jag frågan om jag föredrar havet eller skogen, och jag är definitivt för skogen, alla gånger. Med alla dessa svampturer blir det en del svamp, och all den där svampen som plockas brukar jag steka i smör med salt och svartpeppar. Sedan fryser jag in det i behändiga portionspåsar på 100–150 gram vardera. Då kan man enkelt tina lite svamp snabbt precis när som helst.

I denna gratäng använder jag höstsvamp. Oftast blir det en blandning av trattkantareller, vanliga gula kantareller och trumpetsvamp. Man kan blanda lite som man vill, eller bara ta det ena eller det andra. Har maningen höstsvamp går det lika bra att byta mot samma mängd champinjoner från butiken. Servera gärna gratängen med en enkel sallad till. Jag brukar ta gurka, tomat, sallad, kanske lite finhackad rödlök. och en skvätt balsamvinäger.

» Här hittar du fler recept på goda gratänger

Gratäng med svamp, blomkål och broccoli

Gratäng med svamp, blomkål och broccoli

För: 4 personer

Fyllning:

250g broccoli
400g blomkål
500g höstsvamp
1/2 gul lök
20 cm purjolök

Stanning:

4 dl crème fraiche
1 dl mjölk
4 ägg
salt, svartpeppar
1 dl riven ost

  • Skär broccoli och blomkål till mindre träd och stammarna till mindre bitar (skippa den träiga delen). Koka upp en stor kastrull med saltat vatten och ta den från platan när det börjar koka. Lägg i broccoli och blomkål och låt den ligga i det varma vattnet i 2 minuter. Slå av vattnet och lägg över allt i en ugnsform på cirka 30 x 22 x 7 cm.
  • Rensa och dela svampen till mindre bitar. Lägg svampen i en torr panna och stek på medeltemperatur. När den inte längre släpper vätska, lägg i en stor klick smör. Salta och peppra. Lägg över i gratängformen.
  • Hacka den gula löken och strimla purjolöken. Stek löken mjuk i smör och lägg över i gratängformen. Blanda allt.
  • Vispa ihop crème fraiche, mjölk, ägg, salt och peppar. Slå stanningen över gratängen och ställ in i 200°C i 30. Ta ut gratängen och strö över ost. Ställ in ytterligare 10 minuter, totalt 40 minuter.

Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.