Inlägget innehåller annonslänkar för Kitchentime

Höstwok med zucchini, morot och mangold

Recept som passar på hösten

Var det nån som sa höst? Trots att det varit både varmt och soligt har hösten börjat smyga sig på så sakteligen, utan att man knappt märker det. Eller kanske vill märka det? Så sent som förra veckan sa jag till min sambo att det kändes som sommar när man klev ut på terassen och allt var grönt och solen sken. Det fina vädret fortsatte, men i utkanten den drömmiga sommarvyn kunde man ana att björkarna gulnade allt mer. Det börjar också bli allt svårare att förtränga att det knastrar ordentligt om alla löv som fallit till marken när robotgräsklipparen tuggar sig förbi.

Det är såna här höstar jag önskar mig allra mest; soliga, varma och mjukt övergående till det kallare och mörkare. Långa höstar så man kan plocka svamp och skörda sent inpå förvintern. På sistone har jag pratat mycket om mina odlingar, och de blir ju extra aktuella så här på hösten när allt ska skördas. Nu är det fullt ös i trädgården och i köket för att ta vara på allt. Våren är också bråda tider när frön ska försås inomhus i pluggbrättena, kånkas ut och in för att avhärdas och sedan komma ner i jorden. Några nya odlingslådor blir det alltid till att bygga eftersom jag hela tiden vill odla mer och mer. Sedan kommer sommaren och de mesta lugnar ner sig till att bara behöva vattna och pilla bort ett och annat skadedjur.

Asiatisk kålMadeleine Landley odlingMangold

Vad kan man göra med asiatisk kål?

Denna sommar blev ju först väldigt torr, vilket gjorde att vi inte såg skymten av en enda mördarsnigel. Året innan kunde vi gå ut varje kväll och plocka runt 300 stycken! Det var således väldigt lyxigt, om man bortser från den första oron över det torra vädret. Vi klarade oss ändå bra med våra 7 vattentunnor, lite snålare vattning på grödorna, täckodling med gräsklipp samt lite solskydd av fiberduk. Allt växte så det knakade och det enda som sabbade var de envisa lössen som invaderade brysselkålen och den asiatiska kålen. Trots kålnät kom de rackarna in – kanske med jorden? Jag hann ändå skörda mycket av den asiatiska kålen och trots att en eller två plantor av brysselkålen strök med helt verkar de som står kvar bilda fina huvuden utmed stammarna. Dessa har jag dessutom sprutat med såpavatten två gånger, så vi får se om de hinner bli klara innan vintern kommer.

När det kommer till den asiatiska kålen har jag odlat pak choi, komatsuna och mizunakål. Dessa brukar jag använda i pajer, gratänger och i wok. De små och späda bladen funkar utmärkt att ha i sallader bara som de är. I de stora bladen kan man linda in saker. Man kan också strimla dem till pizzasallad eller coleslaw, vilket är en stor favorit till grillat kött.

Något som är lättare att odla är mangold. Denna direktsår jag till skillnad från pak choi och komatsuna som jag förkultiverar inomhus. Mangolden tar lite tid på sig att komma igång, men när den väl gör det brukar den ge riklig skörd och stora blad. Den blir sällan heller utsatt för angrepp av skadedjur. Det skulle väl möjligtvis vara mördarsnigel, någon lus eller enstaka rådjur. Dock har min klarat sig fint varje år. Varje år tänker jag också ”nä, det här blir ju lite ynkligt”, så sår jag lite mer. Sedan blir det en djungel av mangold. Detta år hejdade jag mig från att ösa på mer. Trots det blev det ändå en hel del att ta vara på.

Madeleine LandleyMangold

Mangold är perfekt i en wok

Jag brukar odla mangold i olika färger. Det är ju så himla fint när man har dem i maten och det blir så där färgsprakande och härligt. Denna höstwok med zucchini, morot och mangold blir också färggrann och fin. Till denna rätt kunde jag ta alla grönsaker utom minimajsen ifrån de egna odlingarna. Jag har förvisso majs på gång, men det blir stora kolvar. Vill man inte använda sig av nötfärs går det lika bra mer fläskfärs eller lammfärs. Har man ingen mangold kan man ta bladkål, exempelvis pak choi eller varför inte svartkål för lite mer smak? Är det någon av de andra grönsakerna man inte gillar är det bara att byta mot något annat. Bara fantasin sätter gränser – eller kanske fegheten? Och du, orkar du inte hålla på med en massa grönsaker, byt dem mot en påse wokgrönsaker istället.

Jag serverar denna goda wok med ris eller nudlar, hackade jordnötter och hackad chili. Vill man ha en sås kan man röra ihop crème fraiche med hackad dill och en nypa salt. Och ingen oro! Självklart behöver du inte äga en wokpanna för att laga denna rätt. Jag lagar många rätter, och även denna wok, i en riktigt stor traktörpanna på 30 cm. I denna gör jag wok, pastasåser och olika pannor som tar plats och där ingredienserna gärna trillar över kanten på den vanliga stekpannan. Lite högre värme på plattan är allt som behövs när man ska woka.

» Här hittar du fler goda höstrecept

Höstwok med zucchini, morot och mangold

Höstwok med zucchini, morot och mangold

För: 6 personer

750g nötfärs
salt, svartpeppar
2 morötter
300g zucchini
2 vitlöksklyftor
400g mangold
2 stjälkar blekselleri
3 salladslökar
1 burk minimajs (425g)
olja att steka i
1 tsk grillkrydda
1 msk sesamolja
2 msk kinesisk soja
1 msk sambal oelek
1 msk balsamvinäger
1 msk majsstärkelse + 2 msk kallt vatten
2 dl vatten

Tillbehör:

ris eller nudlar
jordnötter
1 grön chilifrukt

  • Prepp: Skiva morötter och skär zucchinin i kvartsskivor. Finhacka vitlöken och strimla mangold. Skiva selleri och salladslök. Kvarta minimajsen på längden.
  • Värm en skvätt olja i en stor stekpanna eller en wokpanna. Lägg i färsen och separera den med en stekspade. Salta och peppra.
  • När färsen börjar få lite yta, lägg i morötter och zucchini. Stek några minuter och lägg i vitlöken. Lägg i mangold, selleri och två tredjedelar av salladslöken. Låt allt mjukna.
  • Pudra över grillkrydda och rör i sesamolja, soja, sambal oelek och balsamvinäger. Rör ut majsstärkelsen i kallt vatten och häll i pannan. Slå i resterande vatten. Stek ytterligare några minuter och lägg i minimajsen och resten av salladslöken.
  • Servera med ris eller nudlar samt hackad jordnötter och skivad chili. Det är även got med rostad lök.

Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.