Inkokt lax med ljummen potatisallad och dillcreme

Enkel sommarmat

När jag var liten brukade min mamma göra inkokt lax. Det var en av mina favoriträtter och det fortfarande. Lustigt nog har jag inte frågat henne hur hon gjorde. Däremot hade min matlagande Twitter-vän, Christer, som bloggar på Nu kokar jag lagat det nyligen. Eftersom jag inte riktigt visste hur man gick tillväga fick det bli enligt hans metod – i ugn.

Det var både enkelt och blev kanongott. Att det skulle vara svårare än något annat vet jag inte varför jag trott. Servera förslagsvis med ett glas rosévin till.

» Fler goda sommar-recept med lax hittar du här

Ljummen potatisallad

Inkokt lax

Inkokt lax med ljummen potatisallad och dillcreme

För: 4 personer
Temperatur: 200°C

Inkokt lax med ljummen potatisallad och dillcreme

Ljummen potatissallad:

400g potatis
3 morötter
1 knippe rädisor
100g sockerärtor
2 salladslök
45g machésallad
2 msk olivolja
2 msk vit balsamvinäger (Condimento)
salt, peppar, persillade

Inkokt lax:

900g laxsida
vatten
salt, peppar

Dillcreme:

2 dl creme fraiche
1/2 citron
1 msk skånsk senap
2 msk klippt, färsk dill
salt, peppar

1. Dela potatisen till klyftor och koka 10 minuter i saltat vatten. Skiva upp morötter och rädisor och låt dessa koka med potatisen de sista 4 minuterna. Skiva upp sockerärtor och salladslök. Blanda ihop allt med machésallad. Ringla över olivolja, vinäger samt kryddor och blanda ihop.

2. Fjälla laxen med ett rivjärn och plocka bort eventuella ben. Lägg en stor bit folie i en ugnsfast form. Lägg laxen på foliet med skinnsidan nedåt och krydda. Fyll upp med vatten och vik i hop foliet över laxen. Ställ in i 200° i ca 20 minuter. Luft sedan ur raxen och låt rinna av på hushållspapper.

3. Rör ihop creme fraiche med pressad citron, skånsk senap, klippt dill och kryddor.


Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.