Nötfärsburgare med dillcrème, sallad och chili

Enkelt och gott till middag

Hamburgare äter vi minst en gång i månaden. Då talar jag förstås om hemmagjorda burgare som vi steker eller grillar. Vi är helt sålda på brioche-hamburgerbröd till burgarna, så det kör vi oftast med. Dessa nötfärsburgare med dillcrème, sallad och chili görs utan några större krusiduller. Hamburgerdressingen gör jag med dill eftersom det passar så himla bra till nötkött. Ja faktiskt inte bara till inte nötkött – dill passar bra till typ allt.

Det var för några år sedan när vi hängde på mina föräldrars landställe som min mamma fick till en helt fantastisk dillodling. Det gjorde att jag hade dill i nästan allt som lagades. Det var då jag verkligen fick upp ögonen för hur gott det är med dill. Nu har jag alltid en påse dill i frysen. Lustigt nog hade jag bara dill till fisk och skaldjur tidigare, men dill passar som sagt precis lika bra till kött, kyckling och vegetariskt.

Nötfärsburgare med dillcrème, sallad och chili

Recept på grillade hamburgare

Förutom dressingen med dill gör jag klassiska hamburgerbiffar med smet av nötfärs, ägg och ströbröd. Dessa grillas, men det går naturligtvis lika bra att steka dem. Varför inte i smör eller i baconfett? I burgarna har jag också finhackad gul lök, skivad grön chili och tomat. Jag vill alltid ha sallad i burgarna eftersom det adderar krisp och fräschör, så för mig är salladen ett måste i burgare. Vi brukar äta två såna här burgare var utan tillbehör, men det går naturligtvis att servera dem till fyra personer med exempelvis pommes frites eller potatisklyftor till för att dryga ut det hela.

» Här hittar du fler goda burgarrecept

Nötfärsburgare med dillcrème, sallad och chili

Nötfärsburgare med dillcrème, sallad och chili

4 burgare

Hamburgersås:

1 vitlöksklyfta
smör
2 tsk fryst, hackad dill
2 msk majonnäs
1,5 dl crème fraiche
0,5 tsk lökpulver
salt

Biffar:

1 ägg
0,5 dl ströbröd
salt, peppar
460g nötfärs

Tillbehör:

några blad sallad, ex romansallad eller cosmopolitan
1/2 gul lök
1 grön chili
1 tomat
4 hamburgerbröd, ex brioche

  • Pressa en vitlöksklyfta och lägg i en skål tillsammans med en liten klick smör. Kör på högst effekt i micron i 30 sekunder. Blanda vitlöken med dill, majonnäs, crème fraiche och lökpulver. Smaka av med salt. Ställ såsen svalt fram till servering.
  • Blanda ägg och ströbröd med salt och peppar. Låt det svälla i 10 minuter, blanda sedan med färsen. Forma till fyra biffar och grilla dem på båda sidor.
  • Strimla salladen och finhacka lök och chili. Skiva tomaten. Montera ihop burgaren med alla tillbehören.

Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.