Potatissallad med rökt skinka

Enkel sommarmat

På sommaren älskar jag att planera goda rätter med massor av sommar-feeling. Det är ju faktiskt nu man har tid. Matiga sallader och mat för grillen är det allra vanligaste. När man vill göra något enkelt blir det rätter som denna potatissallad med rökt skinka. Enkel sommarmat är perfekt att plocka fram på kvällen. Ibland brukar jag till och med förbereda middagen samtidigt som jag fixar frukosten på morgonen. Det är faktiskt inte så jobbigt att skala några potatisar och sätta på en kastrull samtidigt som man ändå kokar frukostäggen.

Mat som serveras kall

Madeleine Landley vintipsDet fina med denna rätt är att den serveras kall. Man behöver alltså inte hålla på och planera eller varmhålla. Det gör den också utmärkt att ta med ut på picknicken eller att bara avnjuta ute på terassen på sommarkvällen. Det var precis vad vi gjorde. Blandningen av fast och mjölig potatis ger en fin textur till potatissalladen eftersom den både blir krämig tack vare den mjöliga potatisen, men inte faller isär helt tack vare den fasta potatisen. Tycker du att det är för krångligt byter du bara till en sort. Mjölig potatis ger en lösare och geggigare potatissallad medan fast potatis håller ihop lite mer. Jag brukar välja fast potatis till potatissalladen när jag bara använder en sort.

Libbstickan i salladen blir så god till kaprisen och potatisen samt skinkan som serveras till. Har du ingen libbsticka att tillgå kan du ha i lite tunnskivad blekselleri eller hackad färsk bladpersilja. Och du! Vill du servera vin till maten? Missa inte vintipset under receptet som passar fint till de olika smakerna i receptet.

Om man är flexitarian

Den som är flexitarian – eller om man vill bjuda på denna rätt och har gäster som är vegetarianer, då kan man bara variera proteinet. Variera tillbehören med exempelvis lax eller grillad kyckling. Den som inte vill äta kött kan enkelt steka eller grilla en köttersättare så som quorn-filéer, såväl som skivor av grillad aubergine eller zucchini. Potatissalladen är lakto-vegetarisk, men du kan byta mot iMat Fraiche för en helt vegansk potatissallad.

» Här hittar du fler recept på god sommarmat

Potatissallad med rökt skinka

Potatissallad med rökt skinka

För: 4 personer

Potatissallad:

500g fast potatis
500g mjölig potatis
2 msk dijonsenap
1 dl majonnäs
3-4 dl creme fraiche
1 dl kapris
1/2 röd lök
1 tsk vitlökspulver
salt, peppar
1 blad libbsticka
0,5 dl hackad färsk dill

Tillbehör:

400g rökt skinka
svartpeppar
sallad med tomat och gurka
dressing eller vinäger

  • Skala och tärna potatisen. Koka i saltat vatten i cirka 10 minuter – känn med en tandpetare att den är klar. Slå av vattnet och slå på kallt vatten så tillagningen avstannar. Slå sedan av det kalla vattnet.
  • Blanda senap, majonnäs och creme fraiche med kapris och hackad rödlök (jag brukar skära tre snitt in i rödlökshalvan och sedan skiva den för lagom storlek). Smaka av med salt, peppar och vitlökspulver samt hackad libbsticka och dill. Spana gärna lite av örterna till att strössla över vid servering. Blanda med den avrunna potatisen.
  • Servera potatissalladen med rökt skinka och några drag på svartpepparkvarnen samt en sallad med dressing eller vinäger.

Potatissallad med rökt skinka


Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.