Små smörgåstårtor med räkor och ägg

Lyxiga små smörgåstårtor till sommaren

Varför inte göra något annorlunda? Som dessa små smörgåstårtor med räkor och ägg. Denna somriga och festliga kreation är helt enkelt fyra minismörgåstårtor som serveras i portionform. Det är faktiskt inte knepigare att göra en minismörgåstårta än en vanlig stor som man skär bitar av. Det enda man måste tänka på att det krävs mer av det som ska sitta runt om på sidorna eftersom du nu får många fler ytterkanter – som normalt sitter inne i smörgåstårtan.

Det finns några rätter som för mig är väldigt mycket 80-tal. Smörgåstårta är en av dem. Med det sagt tycker betyder det dock inte alls att jag inte vill äta smörgåstårta – jag älskar smörgåstårta! Jag tycker också det är kul att väcka liv i dessa klassiska retrorätter och hitta på nya sätt att pimpa upp dem. Flintastek är ett annat exempel.

Minismörgåstårtor

Smörgåskaviar

Äkta majonnäs på burk

Minismörgåstårta

Madeleine Landley med små smörgåstårtor med räkor och äggDenna lyxiga minismörgåstårta gjorde jag när min sambo fyllde år förra sommaren. Jag tyckte det kunde vara kul att överraska med något annorlunda, och nog blev folk förvånade när jag ställde fram tallrikarna med varsin liten smörgåstårta. Föregående år gjorde jag en stor smörgåstårta. Det var faktiskt första gången jag gjorde smörgåstårta, och det var också då jag insåg att det inte alls var så enkelt som jag hade kunnat tro.

Jag ska inte säga att det är svårt, men det tar sitt lilla tag och krävs en hel del ingredienser. Å andra sidan var den jag gjorde föregående sommar en överdrivet lyxig variant med tre färger på innanmätet, två färger på brödet samt en massa dekoration utanpå. Du hittar receptet på denna lyxiga smörgåstårta här.

Enkelt recept på en god klassiker

Denna gång när jag skulle göra dessa små smörgåstårtor med räkor och ägg bestämde jag mig för att hålla det enklare. Alltså fick det bli en sorts fyllning och en ganska enkel topping. Jag älskar ju dill, ägg och räkor så det fick utgöra grunden i smakpaletten. I fyllningen till dessa små smörgåstårtor använde jag Ejderns Smörgåskaviar som jag röde ihop med majonnäs och creme fraiche. Det var faktiskt min farmor som berättade att hon använde Ejderns Smörgåskaviar i en klassisk romsås hon brukar göra som tillbehör, och att denna caviar var orökt och väldigt god. Då bestämde jag mig för att också prova – och visst blev det gott.

Gör gärna bakelserna på morgonen så de får stå och gojsa till sig under dagen i kylen. Får du sås över är den god att bre på en knäckemacka, eller att ha som sås till fisk. Under receptet hittar du också tips på vin som passar att servera till smörgåstårtan. Servera till födelsedagsfest, studentfirande och avslutningskalas!

» Här hittar du fler festliga sommarrecept

Små smörgåstårtor med räkor och ägg

4 stycken som huvudrätt

Små smörgåstårtor med räkor och ägg

Sås:

1 röd lök
10g färsk dill utan stjälkar
6 msk orökt smörgåskaviar
3 dl creme fraiche (30%)
2,5 dl majonnäs
5 drag svartpeppar på kvarnen

Övrigt:

1 kg räkor med skal
6 ägg
20 skivor rostbröd, ex jättefranska (5 per balekse)
1 bakplåtspapper
1/2 gurka (32 skivor)
färsk dill till dekoration
1 citron

  • Finhacka lök och blanda med hackad dill, orökt smörgåskaviar, creme fraiche, majonnäs och svartpeppar. Ställ såsen svalt.
  • Tina och skala räkorna. Spara 4 x 14 stycken räkor till topping. Hacka resten. Hårdkoka äggen (cirka 8 minuter efter vattnet kokat upp). Skala äggen och skiva 3 av dem med en äggskivare.
  • Fördela ut fyra brödtorn med fem skivor i varje. Skär bort kanterna på varje brödtorn så brödet suger upp såsen och så de blir raka. Det bortskurna brödet kan man göra krutonger av eller torka i ugnen till ströbröd. Skär till fyra lagom stora ark bakplåtspapper och lägg ut på en skärbräda. Ställ upp brödtornen på varje pappersbit och lyft av de fyra översta skivorna på varje torn.
  • Bred på ett lager av såsen och fördela ut ett lager äggskivor ovanpå från de skivade 3 äggen. Lägg på en brödskiva och bred på ett lager sås. Fortsätt med en brödskiva och sedan lager sås igen. Fördela ut de hackade räkorna. Lägg på en skiva bröd, ett lager sås och avsluta med en brödskiva. Slutresultatet blir alltså; bröd, sås + ägg, bröd, sås, bröd, sås + räkor, bröd, sås, bröd. Lägger man äggen i understa lagret blir bakelsen stabil utan att stå och svaja.
  • Bred på resten av såsen runt om bakelserna och ovanpå. Skiva gurkan i tunna skivor på snedden så de blir långa. Tryck dit två gurkskivor per sida av varje bakelse. Fördela ut resten av äggen samt 14 räkor per bakelse. Ställ bakelserna kallt under dagen. Dekorera varje bakelse med dillkvistar och en skiva citron innan det är dags att äta.

Tips! Gör gärna bakelserna på morgonen så de får stå och gojsa till sig under dagen i kylen. Får du sås över är den god att bre på en knäckemacka eller ha som sås till fisk. Eftersom man måste bre sås på varje sida av brödskivorna till skillnad från på en vanlig smörgåstårna går det åt mer sås.

Rekommenderat vin till: Côté Mas Organic Rosé (2282)

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.