Röd linssallad med plommon, soltorkade tomater och pumpafrön

Matiga sallader till grillat

Färgglada, matiga sallader med massor av smak är precis var som behövs till det grillade på sommaren. Röd linssallad med plommon, soltorkade tomater och pumpafrön är perfekt och enkelt – och den kan dessutom lagas i förväg. Jag gör ofta middagens tillbehör redan på morgonen. Jag går upp ganska tidigt och då, innan det blivit för varmt brukar jag spendera lite tid i köket. Salladen har jag i kylen och ställer sedan in 30-60 sekunder i micron för att göra den lite ljummen. Smidigt!

Hur ska man koka linser?

Röda linser är verkligen en underskattad ingrediens. Kokar man linserna på rätt vis blir de hur bra som helst. Det fina är att de går snabbt att tillaga och inte behöver blötläggas. Däremot måste man vara lite varsam när man tillagar linser. De ska inte koka utan bara sjuda. Det ska bara små bubblor som får linserna att flyta runt. Man ska också ha mycket vatten i kastrullen så att linserna kan röra sig fritt utan att ligga packade på varandra. Salt i kastrullen räcker, men man kan också ha i en tesked grönsaksbuljong för mer smak. Jag brukar ofta ha runt en liter vatten eller mer när jag kokar linser – alltså tre gånger mer, eller mer, än mängden linser.

Linssorten puy och de svarta belugalinserna är lite tåligare och spricker inte lik rätt. Gröna, gula och röda linser har däremot tunnare skal vilket gör att de spricker väldigt lätt. När jag vill ha riktigt fina linser brukar jag bara koka upp vattnet och slå på linserna, och så får de ligga där i. Ta upp en lins efter 10 minuter och känn om den är tillräckligt mjuk. Den ska fortfarande ha lite kärna kvar.

Perfekt att förbereda

I denna sallad har jag inte bara röda linser utan även torkade katrinplommon. Ta en sort som är saftiga och mjuka i påsen. Jag har också rostade pumpafrön, rödlök och svinmålla. Svinmålla är, trots sitt osmakliga namn, precis lika bra som spenat. Det är också därför jag nu har börjat kalla den för vild spenat. Svinmålla smakar som spenat och är helt gratis eftersom den växer vilt i naturen. Istället för att köpa dyr sallad kör jag nu istället med svinmålla. Läs mer om svinmålla här. Den här salladen serverade vi till rökt högrev. Den är utmärkt till de flesta typerna av kött eftersom den får sötma från plommonen.

» Här hittar du fler recept på goda sallader

Röd linssallad med plommon, soltorkade tomater och pumpafrön

Röd linssallad med plommon, soltorkade tomater och pumpafrön

För: 4 personer som tillbehör

10 torkade katrinplommon
8 bitar soltorkade tomater i olja
1/2 rödlök
0,75 dl pumpafrön
2,5 dl röda linser
30g svinmålla eller spenat
0,5 dl olja från de soltorkade tomaterna
salt, peppar

  • Skiva plommon och soltorkade tomater. Halvera rödlöken och skär av ändarna. Skär sedan tunna klyftor mellan rot och topp.
  • Stek pumpafröna med lite olja från de soltorkade tomaterna tills de börjar knäppa. Salta ett varv och låt dem svalna.
  • Koka upp en kastrull med saltat vatten. Ha ner linserna och låt dem knappt sjuda i 10 minuter. Slå av vattnet och skölj dem i kallt vatten.
  • Repa svinmållan från kvisten och skölj bladen. Blanda med de övriga ingredienserna i en skål och smaka av med olja från de soltorkade tomaterna samt salt och peppar.

Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.