Rökt karré med bönröra, mangosallad och stekt potatis

Karré är perfekt att röka

Vädret har verkligen varit av och på denna sommar. Juni var hur fin som helst. När det sedan var dags för juli och semester kom regnet. Är det inte typiskt? Så fort det är sol på kvällarna passar vi på att grilla. Röken kör vi också emellanåt eftersom det är trevligt med omväxling – och gott med rökta råvaror. Detta recept på rökt karré med bönröra, mangosallad och stekt potatis är perfekt att prova om man vill röka rött.

Landmann RökRökt karré med bönröra, mangosallad och stekt potatis

Så funkar en offset smoker

Fläskkarré, som har en massa insprängt fett, är perfekt att röka. Tack vare fettet passar det att tillaga på låg temperatur och under en längre tid. Alltså low and slow, som man också kallar rökning för. Köttet röker man helt och skivar sedan upp.

Det rökta köttet får en fin färg när man söker det – så kallad bark. Vi röker i en offset smoker. Denna består av två liggande tunnor – en större där köttet ligger och en mindre i vilken man eldar. Från den mindre kommer röken in i den stora tunnan. Vi brukar starta röken med kol och sedan köra vidare med rökved. En termometer sitter i köttet för att se när det är klart och en termometer håller koll på termometern i röken. Tänk på att röken som stiger ur skorstenen ska vara klar och blåaktig – inte vit och bolmig. Är den vit så brinner inte träet ordentligt och då kan man få en sur och bitter smak på köttet. En looftlighter är perfekt att få sprutt på veden med igen.

Servera det rökta med goda och smakrika tillbehör. Gärna något sött. Rökt kött har ju ganska mycket smak, så man behöver komplement som inte lir överkörda. Till denna rökta karré kör jag en bönröra, också kallade refried beans, en frisk och söt mangosallad samt frasigt stekt potatis. Det blir perfekt till sommarkvällens middag. Glöm inte att rökningen är en trevlig och rogivande sak i sig – ladda upp med skön musik, något gott att dricka och sitt och njut när köttet röks. Det är livet :)

» Här hittar du fler recept för röken

Rökt karré med bönröra, mangosallad och stekt potatis

För: 4 personer

Rökt karré med bönröra, mangosallad och stekt potatis

Rökt karré:

600g fläskkarré
grillkrydda
salt, peppar

Stekt bönröra:

2 stora vitlöksklyftor
1 paket kidneybönor (a 400g)
1 paket bönmix (a 400g)
1 dl rapsolja
2-3 dl vatten
1 tsk malen spiskummin
1 tsk malen koriander
1 tsk rökt paprikapulver
1 tsk lökpulver
salt, peppar
0,5 dl olivolja
1 tsk balsamvinäger

Mangosallad:

1 mango
2 tomater
1/2 röd paprika
1/2 grön paprika
1/2 silverlök
1/2 lime
några kvistar mynta
några drag på chilikvarnen

Stekt potatis:

600g färskpotatis eller fast potatis
salt, peppar, grillkrydda

Tillbehör:

bearnaisesås (gärna med chipotle i)

  • Krydda köttet runt om och kör i röken till en innertemperatur på 60°C. Se till att röken som stiger alltid är så klar som möjligt, den ska inte vara vit och bolmande, då brinner träet orent. Ta ur köttet när det kommit upp i rätt temperatur och vira in det i aluminiumfolie och låt det vila i 15 minuter. Skiva upp innan servering.
  • Finhacka vitlöken. Värm lite olja i en stekpanna och ha ner vitlöken. Låt den värmas bara några sekunder och ha sedan ner sköljda bönor i pannan. Slå på rapsoljan och låt det puttra ihop. När det börjar sprätta om bönorna, slå på 2 dl vatten och rör i alla kryddorna. Rör om då och då – bönorna ska koka sönder en del och göra röran simmig. Slå på mer vatten om den inte hunnit bli tillräckligt simmig och låt det koka in. Rör i olivolja och balsamvinäger. Lår puttra ytterligare någon minut. Skeda upp i en skål och dekorera gärna med någon färsk ört.
  • Skär loss tärnan på mangon och tärna köttet. Tärna tomaterna. Kärna ur och skär de två paprikorna till korta remsor. Finhacka silverlöken. Blanda allt i en skål med saften från pressad lime, strimlad mynta och några drag på chilikvarnen.
  • Gnugga potatisen ren och ha ner i en kastrull med saltat vatten. Koka i 15-20 minuter. Låt potatisen svalna och skär den sedan till ganska stora bitar. Hetta upp en stekpanna med smör och stek potatisen runt om så den får yta. Stek på ganska hög värme i början och krydda runt om med salt, peppar och grillkrydda. Servera med bearnaisesås.
Förhandsboka boken Grytor - lättlagat till vardag och helg

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.