Rökt högrev med röd linssallad

När är bästa tiden att röka mat?

Visste du att den bästa tiden att röka är när det är lite svalare ute? Alltså på våren och hösten. På vintern är det lite för kallt och på sommaren lite för varmt. Därför ska man passa på när temperaturen utifrån påverkar som minst. Vi brukar inte hålla stenhårt på detta – det är ju nämligen rätt nice att röka något gott även på sommaren. Under augusti brukar vi däremot röka lite mer än annars, dels för att ta vara på sommarens sista dagar, men också för att det passar så bra med en rökt köttabit till middag med rustikare tillbehör till.

Jag har testat att röka många olika saker. Det jag tycker blir allra godast är fisk, skaldjur och riktigt tjocka köttbitar med lagom insprängt fett. De ”tjocka köttbitarna med lagom insprängt fett” är exempelvis picknickbog, karré och högrev. Jag har lite svårt för konsistensen som fettet i kött ger, så just därför vill jag ha bitar med lagom fett, och där fettet smälter ut under tillagning. Visst kan man köra bitar med en tjock fettkappa och skära bort den efter tillagning, men det är även något med smaken av fett jag kommit att tycka lite mindre om på senare år. Men som alltid – smaken är som baken.

Rökt högrev med röd linssalladLandmann rök

Röka högrev i offset smoker

Denna högrev röker vi i en offset smoker. Det vill säga en rök med separat firebox intill tunnan där man lägger maten. Som rökved kör vi pecan eller körsbär. Många rekommenderar alldeles för höga innertemperaturer på högrev vid rökning och då blir köttet torrt och tråkigt. Vi röker högreven till cirka 70°C i innertemperatur. Då har den fortfarande kvar saftighet.

Till det hela kör vi en matig, röd linssallad med torkade plommon, pumpafrön, soltorkade tomater och rödlök. Vad gäller de gröna bladen kan man antingen ta svinmålla, alltså ogräset. Får man inte tag i det går det bra med vanlig babyspenat. Som sås kör vi en enkel mynta och dragoncrème som smakmässigt passar väldigt bra till det hela.

» Här hittar du fler recept på rökt mat

Rökt högrev med röd linssallad

Rökt högrev med röd linssallad

För: 4 personer

Rökt högrev:

500g högrev
salt, peppar, grillkrydda
sprayflaska med vatten + lite koncentrerad äppeljuice
+ grillkol, rökved och termometer

Röd linssallad:

10 torkade plommon
0,75 dl pumpafrön
2,5 dl röda linser
1/2 rödlök
8 bitar soltorkade tomater i olja
30g svinmålla eller babyspenat
0,5 dl olja från de soltorkade tomaterna
salt, peppar

Mynta och dragoncrème:

2 msk hackad färsk dragon
6 blad färsk mynta
2 dl crème fraiches
salt

Tillbehör:

tabasco

  • Tänd kol i röklådan i offset smokern och lägg på rökved när du fått till en bra glödbädd. Se till att röken som stiger ur skorstenen är blåaktig, dvs att det brinner med tillräckligt mycket syre. Blanda salt, peppar och grillkrydda. Vänd köttet i kryddblandningen och se till att ytan täcks. Rök i 120–130 grader (spraya ytan med äppelsaften ungefär en gång i timmen) tills köttet fått en innertemperatur på cirka 70°C (rökens temp kommer pendla när rökved fylls på).
  • Skiva plommon och soltorkade tomater. Halvera rödlöken och skär av ändarna. Skär den sedan tunna klyftor mellan rot och topp. Stek pumpafröna i någon tesked olja tills de börjar knäppa. Salta ett varv och låt dem svalna. Koka upp en kastrull med saltat vatten. Ha ner linserna och låt dem knappt sjuda i 10 minuter. Slå av vattnet och skölj dem i kallt vatten. Repa svinmållan från kvisten och skölj bladen. Blanda med de övriga ingredienserna i en skål och smaka av med olja från de soltorkade tomaterna samt salt och peppar.
  • Hacka dragon och mynta. Blanca med crème fraiche och smaka av med en nypa salt.

Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.