Grillad zucchini med curry och chili

Grilla vegetariskt

Men en härlig sommar i backspegeln börjar det nu bli dags att ställa in sig på sensommar och höst. Jag och min sambo som för tillfället bor på landet passar på att grilla så fort vädret tillåter. Och visst har det varit helt fenomenalt väder nu i augusti!

Något som är gott att lägga på grillen är grillad zucchini med curry och chili. Dels är det en god ersättare till kött, men också ett bra komplement till en ordentlig middag. Zucchini är en grönsak som passar utmärkt på grillen. Den är så pass tjock och köttig i sin textur och blir bara bättre när den får tillagning. Tillsammans med fett och goda smaker blir det så bra. Grilla bara tills den mjuknat och fått yta. Man kan så klart även steka zucchinin, om man inte har en grill. Då brukar jag köra den i en grillpanna så den får fina ränder. En grillpanna är alltså en stekpanna med ränder i botten.

Smakrik och god zucchini

Till detta recept rör jag ihop rapsolja och sesamolja med srirachasås, soja och srirachasås. Sesamoljan adderar en nötig smak medan srirachan bjuder på hetta och sojan på sälta. Gillar man inte het mat kan man alltid byta mot exempelvis lite tomatpuré. Zucchinin skär man sedan på längden i centimetertjocka skivor och penslar med marinaden. Dra över lite nymalen svartpeppar under tillagningen och servera sedan det hela med hackad röd chili och hackade, färska örter. Gillar man som sagt inte het mat skippar man chilin.

» Här hittar du fler tips på grillad vego

Grillad zucchini med curry och chili

Grillad zucchini med curry och chili

För: 4 personer som tillbehör/huvudingrediens

2 mindre zucchinis (á cirka 300g styck)
2 msk sesamolja
2 msk rapsolja
1 msk japansk soja
1 msk srirachasås
1 msk gul curry
svartpeppar på kvarn
1 röd chilifrukt
0,5 dl hackade, färska örter, ex persilja, libbsticka och oregano

  • Tvätta zucchinin och skär dem på längden i centimetertjocka skivor.
  • Rör ihop sesamolja och rapsolja med soja, srirachasås och curry.
  • Tänd grillen eller hetta upp en grillpanna. Lägg på zucchini-skivorna och pensla med marinaden. Dra över ett varv peppar. Grilla eller stek zucchinin till den mjuknat och fått fin yta och grillränder på båda sidorna.
  • Lägg upp på ett fat och strössla över hackad röd chili och hackade, färska örter.

Laga Madeleine Landleys goda grillade zucchini med curry och chili


Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.