Stekt kyckling med pasta, rucola och balsamvinäger

Visst blir det en fjärde kokbok!

De senaste veckorna har jag fått en fråga gång på gång; ”blir det någon ny bok?”. Svaret är ja! Kontraktet är påskrivet och innehållet till halva min fjärde bok är faktiskt redan klart. Jag har velat göra denna bok länge, så redan innan den blev diskuterad med mitt förlag har jag vigt recept till den. Det här är såna recept som känns väldigt mycket ”jag”.

Madeleine Landley signerar kokbok och grytorSå vad kommer den att handla om då, undrar du kanske nu? Det kommer att bli en kokbok med husmansrecept. Inte de gamla vanliga tråkrecepten, utan upphottade klassiker och mina egna tolkningar av husman i en blandning av lättlagat till lyx. Jag älskar denna typ av mat där det är lite rustikare och med en hemlagad känsla. Det är så klart inte bara svenskt utan även med influenser från Medelhavet, Tyskland, Asien och till och med Afrika. Boken kommer att bli tjockare än mina tre föregående och vara mer ”i min stil” med tips och fördjupning. Vill du veta precis vilken stil det kommer att bli på recepten kan du spana in kategorin Landleys Favoriter här i bloggen. Boken släpps av bokförlaget Semic under hösten 2024.

Husman – från vardag till lyx

Något jag älskar är enkel och god mat. Som detta recept på stekt kyckling med pasta, rucola och balsamvinäger, vilket passar precis när som helst på året. Vi åt denna rätt en dag under sommaren då det var lite mulnare. Kycklingen kan man antingen steka eller grilla, beroende på vad man känner för. Pastan gjorde jag av ingredienser ifrån de egna odlingarna. Då slank det ner både fänkål och zucchini. Gul lök och vitlök skippade jag att odla i år, dels för att det jag aldrig riktigt engagera mig i dessa grödor, samt att det är så himla billigt att köpa i butik. Vem vet, nästa år kanske?

Tro det eller ej, men denna rätt består faktiskt till viss del av rester. Pastan var hade blivit över ifrån en annan middag, vilket gjorde att jag bara kompletterade den nya rätten med nylagad kyckling och grönsaker. Således funkar pastan i detta recept utmärkt att göra i förväg. Sedan är det bara att värma på den i mikron, tillaga kycklingen och komplettera med en näve rucola, balsamvinäger och några babytomater. Vill du inte äta kycklingfiléerna hela kan du tärna eller trasa köttet och blanda ner i pastan.

Att göra på detta vis är ett smart tips, just om du fått en köttfri pasta över från någon tidigare middag. Förvara den överblivna pastan i en matlåda i kylen. Komplettera sedan med något protein och lite grönsaker. I detta recept använder jag mig av spaghetti, men det går så klart lika bra med en kort pastasort så som penne, tortiglioni, fusilli eller farfalle.

» Här hittar du fler goda recept på olika pastarätter

Stekt kyckling med pasta, rucola och balsamvinäger

Stekt kyckling med pasta, rucola och balsamvinäger

För: 4 personer

Pasta:

1/2 fänkålshuvud
1 liten gul lök
1/2 zucchini (à 300g)
1 vitlöksklyfta
1 dl olivolja
1 msk citronsaft
salt, svartpeppar
1 dl grädde
200g spaghetti

Stekt kyckling:

4 kycklingfiléer
smör och olja att steka i
2–4 krm rökt paprikapulver
1 tsk vitlökspulver
salt, svartpeppar

Övrigt:

4 nävar rucola
balsamvinäger
20 babytomater

  • Skiva fänkålshuvudet och hacka löken. Dela zucchinin i fyra på längden och skiva dem. Finhacka vitlöken. Värm oljan i en stekpanna och lägg i fänkål, lök och zucchini. Stek på medelvärme tills grönsakerna börjat mjukna. Lägg i vitlöken och pressa över citronsaft. Salta och peppra. Rör i grädden och låt det puttra ihop i cirka 2 minuter. Smaka av med salt.
  • Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen.
  • Dela kycklingfiléerna rakt igenom så de blir hälften så tjocka. Värm smör och olja i en stekpanna. Lägg i kycklingen och salta på ovansidan. Stek cirka 2–3 minuter och vänd på filéerna. Pudra över rökt paprikapulver, vitlökspulver, salt och peppar. Stek tills kycklingen är genomstekt (innertemperatur på cirka 70°C).
  • Riv rucolan i mindre bitar och lägg på tallrikarna. Ringla över balsamvinäger. Lägg den varma pastan ovanpå. Fördela ut kyckling och tomater.

Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.