Zucchinisoppa

Vad kan man laga med zucchini?

Efter att ha fått en riktigt lyckad skörd med zucchini denna sommar har jag börjat förstå denna hysteri som på hösten utbryter bland hemmaodlare. Det vill säga när man får massor av zucchini och undrar vad sjutton man ska göra med den. Jag är där själv. Jag har nu några riktiga jättar i landet på cirka 3 kilo eller mer vardera. Runt dessa växer det massor av mindre. Det blir en hel del mat, och frågan är då vad man ska laga av den.

Den senaste veckan har jag bara fokuserat på att laga rätter med zucchini. Denna zucchinisoppa är en lättlagad soppa som blev en stor favorit. I denna använder jag både gul och grön zucchini. Ja, till och med lite spräckligt, vilket är en ny sort i mina odlingsland denna sommar. Har du båda färgerna på zucchini, använd det, annars går det lika bra med enbart grön. Du behöver naturligtvis inte heller odla egen för att göra egen zucchinisoppa. Det går ju lika bra att handla i butik.

Zucchini odlingMadeleine Landley odlingZucchini

Lättlagad, billig och god vardagsmat

Denna lakto-vegetariska soppa gör jag av gul lök, vitlök och zucchini som jag river på ett rivjärn. Allt detta får fräsa i en kastrull. Sedan kokar jag allt i vatten, mixar det och rör i redning och crème fraiche. Eftersom jag använder majsstärkelse till redningen blir soppan också glutenfri. Servera gärna soppan tillsammans med några knäckemackor eller vanligt, mjukt bröd. Soppan går dessutom utmärkt att toppa med exempelvis rostad majs, stekt bacon eller ägghalvor. Är du laktosintolerant byter man smör och crème fraiche och laktosfria varianter. Det går också bra att steka i olja och att byta mot en vegetabilisk fraiche. Då passar soppan även den som är vegan.

» Fler goda zucchinirecept hittar du här

Zucchinisoppa

Zucchinisoppa

För: 4 personer

1 gul lök
400g zucchini
2 vitlöksklyftor (hackade)
smör att steka i
1 liter vatten
2 dl crème fraiche
1,5 msk majsstärkelse
0,5 dl kallt vatten
salt, svartpeppar

  • Hacka gul lök. Riv zucchinin på de stora hålen på ett rivjärn. Finhacka vitlöken.
  • Smält en klick smör i en stor kastrull eller gryta och lägg i löken. Låt den mjukna på låg temperatur. Lägg i vitlöken och låt den värmas i 1 minut.
  • Lägg i zucchinin och mer smör om det behövs. Öka till medeltemperatur och stek allt under omrörning tills zucchinin mjuknat.
  • Slå på vatten och låt allt koka under lock i 10 minuter.
  • Mixa soppan med en mixerstav. Rör i crème fraiche. Rör ut majsstärkelsen i kallt vatten och häll i soppan. Ställ tillbaka kastrullen på plattan och låt den koka upp och puttra i 2 minuter. Smaka av med salt och peppar. Om du vill ha soppan tjockare, rör i mer majsstärkelse i kallt vatten, häll det i soppan och låt det koka ihop.

Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.