Stuvad mangold

Dags att skörda

Augusti… hur fort gick inte det? Den här sommaren gick verkligen i raketfart, och ändå hade jag 6,5 veckors semester. Juni var helt underbar med sol och värme. Innan semestern väl drog igång kunde man njuta både på kvällar och helger. Juli var heller inte fy skam. Det efterlängtade regnet kom till slut, men denna månad regnade det i lagom dos.

Jag och min sambo tog cabben och åkte med mina föräldrar, och deras cabb, till Gotland. Under vistelsen hade vi lite regn en eftermiddag, men i övrigt hade vi bara solsken, badade varje dag och njöt av god mat och vackra vyer. Att göra Gotland med cabriolet är verkligen något jag rekommenderar. Man hinner se mycket, och man får se det på ett annat vis utan ett biltak i vägen. Jag tvekade lite innan jag köpte min bil, men det här är något av de bästa köpen jag gjort. Cabriolet är verkligen underskattat, och till skillnad från vad många tror är det varken kallt eller blåsigt i en cabb. Det är underbart!

Vad kan man laga av mangold?

Nåväl. Resten av juli spenderade vi i Roslagen på landet. Jag har ju fortfarande inte flyttat hem till stan än efter pandemin och har nu bort permanent på vårt landställe i 3,5 år. Om och när jag flyttar tillbaka kommer det att bli en ganska jobbigt omställning. Jag älskar närheten till naturen, att slippa grannar som borrar – och så klart att kunna odla. Odlingen är mitt stora intresse, i kombination med matlagningen. Och de passar ju så bra ihop. I alla fall om man odlar ätliga växter.

MangoldMadeleine Landley odlingMangold i olika färger

Mangold är en lättodlad grönsak som är perfekt att använda till pasta och gratäng Den ger stora blad och finns i olika nyans på blad och stjälkar. Den vanligaste sorten har mörkröda stjälkar med gröna blad, men jag odlar alltid en mix så bladen skiftar i ljusa och mörka nyanser och stjälkarna i allt ifrån vitt och gult till orange och rött. Förra året lät jag mig luras av mangolden. Jag sådde frön, men de kom liksom aldrig igång. Då sådde jag mer.

Köttfärslimpa med pressgurka, stuvad mangold, potatismos och svarta vinbär
Köttfärslimpa med pressgurka, stuvad mangold, potatismos och svarta vinbär

Inte helt oväntat kom allt igång, både de frön jag sött först och sedan efter. Alltså hade jag massor av mangold att laga mat av. Så vad ska man då laga av mangold? Ja, det allra bästa, enligt min mening, är att hacka bladen och lägga i en gratäng eller en paj. Man kan även strimla den och lägga i pastasåsen eller i en lasagne. Dessa blad kan användas på precis samma vis som spenat, och tack vare att de är så stora får de också flera användningsområden så man även kan rulla in saker i dem. Alltså på samma vis som med kåldolmar. En annan klassiker är mangoldsoppa. Varför inte variera spenatsoppan med det, eller köra fifty fifty?

Ett tillbehör som passar till det mesta

Mangold passar också bra att stuva. Jag gör stuvad mangold med vetemjöl, men är du glutenintolerant tar du bara en glutenfri ”mjölsort” så exempelvis majsstärkelse. Stuvad mangold är perfekt att servera till en bit kött, fisk eller fågel. Ja, naturligtvis till något vegetariskt också så som helgrillad aubergine, zucchini eller spetskål. Denna stuvning passar också fint till rätter med köttfärs, exempelvis biffar, köttbullar och järpar. Elle varför inte byta ut dressingen i hamburgaren mot stuvad mangold? Således är mangoldstuvning ett ypperligt tillbehör.

» Här hittar du fler recept på goda tillbehör

Stuvad mangold

Stuvad mangold

För: 4 personer som tillbehör

250g mangold
50g smör
1–2 msk vetemjöl
2 dl mjölk
salt, svartpeppar

  • Skölj mangolden och låt den rinna av. Skär den sedan till mindre bitar.
  • Smält smöret i en kastrull och lägg i mangolden. Låt den mjukna under omrörning på medeltemperatur.
  • Pudra över mjölet. Slå sedan på lite mjölk i taget som får puttra ihop med mjölet till lagom krämig konsistens. Låt allt puttra på svag värme i några minuter så mjölet får koka ut. Smaka av med salt och peppar.

Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.