Vegetariska pumpabiffar

Dags för mat som passar på hösten

Här på landet, där jag spenderar större delen av min tid, där är det nu verkligen höst. Igår var jag och sambon ute och plockade svamp. Man kunde känna i luften att det var friskare och på flera träd hade löven redan trillat av. Kanske beror det på att det både blåst och regnat ordentligt de senaste dagarna.

Jag är så tacksam över septembers underbara värme. Bortsett från en natt när det låg på nollan hos oss har det varit riktig sensommarvärme där man kunnat ligga på terassen och sola. Nu verkar det dock vara slut på det, och det är kanske inte så konstigt eftersom vi nästa vecka går in i oktober.

Oktober är de färgglada höstlövens månad. Missförstå mig rätt, jag tycker väldigt mycket om hösten också. Det är mysigt att komma in, tända ljus, elda brasa, laga värmande middagar och byta ut rosévinet mot mustiga rödvinet. Men det är lite av en omställning som alltid är lite motvillig. Framför allt är mörkret det jobbigaste av allt.

HöstskogHöstskogHöstskog

Biffar av pumpa

I mina odlingslådor växer det dock fortfarande så det knakar. Det enda är dillen som gjort sitt och gurkan som börjat säga upp sig – där man ser att frosten tagit bladen. Men, med tanke på vilka enorma mängder gurka jag skördat är det helt okej. Några pumpor har jag också. I år har jag odlat en Hubbardpumpa som heter Hubbard Large Blue. Det har varit lite magert i år i pumpaodlingen, men två rackare i lite mindre format finns det i alla fall. Dessa ska bli spännande att prova.

Pumpa är något jag alltid tyckt om att laborera med. Pumpa har en ganska neutral smak vilket gör att man kan krydda den lite som man vill. Den funkar såväl i gratäng, som soppa, gryta eller i olika biffar. Denna gång gjorde jag vegetariska pumpabiffar av pumpan. Dessa smaksätter jag med tomat, lök och vitlök. De är himla enkla att göra eftersom de inte kräver särskilt många ingredienser, och de hålls ihop med hjälp av ägg och majsstärkelse. Det gör dem ovo-vegetariska (beroende på vilket smör du steker dem i). Pumpan riven jag och blandar med de övriga ingredienserna. Sedan är det bara att forma till biffar och steka. Servera till bulgur, ris, quinoa, couscous, potatismos eller en matig sallad. De passar utmärkt om man vill äta något med pumpa till exempelvis halloween eller bara ha något matigt och smart på hösten och vintern.

Hubbard Large BlueMadeleine Landley med pumporOdling pumpor

Vilken sorts pumpa ska man välja?

Du kan ta vilken sorts pumpa du vill till dessa biffar. De flesta smakar ungefär och det som brukar skilja är sötman och tätheten i frukten. Dock kan dess variera lika mycket beroende på hur stor eller liten frukten är. Ju större pumpan är desto sötare och mjukare i köttet blir den. Spaghettipumpan är allra trådigast i köttet, vilket gör den svår att riva, så den skulle jag dock skippa i detta fall. Både muscatpumpa, halloweenpumpa, butternut och hokkaido är exempel på några vanliga pumpasorter som funkar alldeles utmärkt.

» Här hittar du fler recept med pumpa

Vegetariska pumpabiffar

Vegetariska pumpabiffar

8 stycken

500g pumpa, skalad och urkärnad
2 ägg
3 msk majsstärkelse
2 msk tomatpuré
0,5 tsk vitlökspulver
0,5 tsk lökpulver
salt, svartpeppar
smör* + olja att steka i

  • Skala, kärna ur och riv pumpan på de stora hålen på ett rivjärn.
  • Blanda pumparivet med ägg, majsstärkelse, tomatpuré och kryddor.
  • Värm smör och olja i en stekpanna och klicka i hälften av smeten till fyra plättar. Stek tills de fått yta på båda sidor. Upprepa med resten av smeten.

* Välj ett laktosfritt smör att steka i om du vill ha biffarna helt laktosfria. Välj ett vegetabiliskt smör så blir de ovo-vegetariska.

Madeleine Landley

Hej!

Jag heter Madeleine Landley och det är jag som skapar allt innehåll i denna blogg. Här bjuder jag på recept, mat- och vintips samt inspiration och smarta knep till köket – allt för att hjälpa dig laga enklare vardagsmat såväl som festliga recept till helg och fest. Har du frågor? Vill du ge beröm eller konstruktiv kritik? Gör det nedan i kommentarsrutan. Observera att alla bilder på sajten är upphovsrättsskyddade. Det innebär att man inte får ta dem och använda på annan plats eller i sociala medier.


Köp nya boken från Landleys kök: Husman – från lättlagat till lyx