Zucchini- och bönsoppa med dill

Soppa med zucchini och bönor

En god soppa är den perfekta höstmaten. Tillsammans med några mackor är det enkel mat som med fördel kan göras i förväg och sedan värmas på. Jag som odlar en massa har denna höst haft ett gäng bönor och zucchini att ta hand om. Mycket av bönorna har jag fryst in efter att ha blancherat dem hastigt – och nu mer eller mindre rasar den bönpåsar ur frysen när man öppnar. Zucchinin är lite knepigare att förvara längre. Den innehåller som bekant väldigt mycket vatten, så istället för att konservera den på något vis, eller frysa den, försöker jag att använda den direkt.

Det var så denna zucchini- och bönsoppa med dill kom till. Jag behövde helt enkelt ta hand om en del från odlingarna, och den sista dillen. Det är ändå lite roligt hur vissa växter frösår sig runt odlingslanden och hellre växer i gruset runt om efterföljande år. Så har både min rucola och dill gjort. Men det har å andra sidan gjort att jag kunnat skörda dem senare.

Så kan du smaksätta soppan

Denna soppa med zucchini och bönor smaksätter jag även med lök, vitlök, citron och lite örter. Jag tar både dill och libbsticka, men det går naturligtvis att byta mot andra örter om man hellre vill det. Libbstickan kan man byta mot en stjälk blekselleri. Man kan också ta helt andra örter så som timjan eller oregano. Vill man ha en helt vegetarisk och vegansk soppa tar man en vegetabilisk fraiche och steker i ett vegetabiliskt smör. Det här är en soppa i lättare stil, men till man ha den tjockare kan man reda av den med majsstärkelse.

» Här hittar du fler recept på goda soppor

Zucchini- och bönsoppa med dill

Zucchini- och bönsoppa med dill

För: 4 personer

1/2 gul lök
400g zucchini
2 vitlöksklyftor
400g haricots verts
smör + rapsolja att steka i
salt, svartpeppar
1 liter vatten
2 dl crème fraiche
1 knippe dill
1 knippe libbsticka
1/4 citron

  • Hacka lök och zucchini. Snoppa och skär bönorna till centimeterstora bitar. Finhacka vitlöken.
  • Värm smör och olja i en stor kastrull. Lägg i lök, zucchini och bönor. Stek på medelvärme tills de börjar mjukna. Rör om då och då. Lägg i vitlöken på slutet. Salta och peppra.
  • Slå på vattnet och låt det koka under gläntat lock i 12 minuter.
  • Lägg i crème fraiche, dill och libbsticka. Mixa soppan slät med en mixerstav. Smaka av med citron samt mer salt och peppar, om det behövs. Observera att det behövs en del salt – ta lite i taget och smaka av.
  • Servera soppan med bröd till.
Madeleine Landley

Hej!

Jag heter Madeleine Landley och det är jag som skapar allt innehåll i denna blogg. Här bjuder jag på recept, mat- och vintips samt inspiration och smarta knep till köket – allt för att hjälpa dig laga enklare vardagsmat såväl som festliga recept till helg och fest. Har du frågor? Vill du ge beröm eller konstruktiv kritik? Gör det nedan i kommentarsrutan. Observera att alla bilder på sajten är upphovsrättsskyddade. Det innebär att man inte får ta dem och använda på annan plats eller i sociala medier.


Köp nya boken från Landleys kök: Husman – från lättlagat till lyx