Yoghurtsås med zucchini, fetaost, dill och mynta

En god sås med riven zucchini

Denna yoghurtsås med zucchini, fetaost, dill och mynta är ett gott tillbehör att server som sås till middagen. I vanlig ordning odlar jag en massa under sommaren. I år utökades odlingen med tre ytterligare till 30 lådor. Förra året sa jag att det fick vara nog, men eftersom jag ville ha några lådor precis nedanför terassen med höga, fina störbönor blev det ändå en ny installation. Egentligen helt oplanerat, men nu får det vara nog! :)

I en av lådorna odlar jag zucchini och pumpa. Vårens försådd av plantor gick lite så där, och av alla de zucchiniplantor jag sådde blev det bara två som planterades ut – två helt vanliga, gröna zucchinis. Dock var de snabba på att ge avkastning, så i år skördade jag första zucchinin tidigare än vanligt. Så vad gör man då med alla zucchinis? För även om man bara några få plantor brukar det bli en hel del.

ZucchiniMadeleine Landley odlar zucchiniZucchini odling

Vad kan man göra med zucchini

Både paj, gratäng, soppa och den berömda zucchini-ostkakan är några rätter jag brukar ta till när jag får mängder med zucchini. Just ostkakan är så god och är perfekt att frysa in. I övrigt är en god och smakrik sås gott att svänga ihop till middagen. Denna blir lite som en tzatziki och smaksätts med både mynta, dill och fetaost. Såsen passar fint till såväl kött som vego. Den är framför allt god till köttfärsspett. Servera den gärna tillsammans med ajvar som en andra sås.

Den passar också bra till lax, fläskkött och kyckling. Tillsammans med klyftpotatis eller en matig bulgursallad blir det lekande lätt en god och enkel middag. Gör gärna såsen i förväg och förvara den i kylen fram till det är gans att äta.

» Här hittar du fler recept på goda såser och röror

Yoghurtsås med zucchini, fetaost, dill och mynta

Yoghurtsås med zucchini, fetaost, dill och mynta

För: 4 personer som tillbehör

250g zucchini
1 vitlöksklyfta
1 klick smör
10–12 blad mynta
1 knippe dill
2,5 dl grekisk matyoghurt
150g fetaost
salt

  • Riv zucchinin på den stora hålen på ett rivjärn. Lägg rivet i ett durkslag och krama ur överflödig vätska.
  • Pressa vitlöken i en liten skål och lägg en liten klick smör ovanpå. Kör på högsta effekt i mikron i 30–40 sekunder.
  • Strimla myntabladen och hacka dillen. Blanda allt i en skål tillsammans med grovt smulad fetaost. Smaka av med salt.
Madeleine Landley

Hej!

Jag heter Madeleine Landley och det är jag som skapar allt innehåll i denna blogg. Här bjuder jag på recept, mat- och vintips samt inspiration och smarta knep till köket – allt för att hjälpa dig laga enklare vardagsmat såväl som festliga recept till helg och fest. Har du frågor? Vill du ge beröm eller konstruktiv kritik? Gör det nedan i kommentarsrutan. Observera att alla bilder på sajten är upphovsrättsskyddade. Det innebär att man inte får ta dem och använda på annan plats eller i sociala medier.


Köp nya boken från Landleys kök: Husman – från lättlagat till lyx