3 festliga smårätter till påsk

3 festliga smårätter till påsk

Tycker du som jag att räkor hör till när man ska äta festligt? Då tycker vi likadant. Räkor är en härlig råvara som med sin rosa färg och fina tuggighet adderar både smak, textur och en färgklick till anrättningarna. Under våren och sommaren äter jag extra mycket räkor eftersom det, precis om fisk, är ett lättare protein. Man blir helt enkelt inte lika däst och mätt, och det känns inte så mastigt – mer lätt och festligt. När jag var liten var räkor alltid det som dukades fram när det skulle ätas flott. Kanske är det därför jag förknippar det så starkt med fest?

Räkor är perfekt att bjuda på till påskfirandet. Varför inte svänga ihop dessa tre festliga smårätter till påsk? De är både enkla att göra och passar fint att bjuda på när man vill ha något naggande gott. Till påskbuffén lämpar det sig fint att göra några smårätter att komplettera den övriga påskmaten med. Eller varför inte bjuda på dem som aptitretare till ett glad bubbel? Antingen väljer man ut en att göra, eller så gör man allihopa.

MSC-märkningen

Royal Greenland Räkor Disko BayVad ska man då tänka på när man väljer räkor? Ja, förutom smak och kvalitet förstås, är det viktigt att räkorna fiskas på ett hållbart sätt. Det är här MSC-märkningen kommer in i bilden. MSC, som står för Marine Stewardship Council, är en omfattande miljöcertifiering som främjar hållbart fiske av fisk och skaldjur. Märkningen finns för att vi alla ska kunna njuta av mat från havet – både idag och i framtiden. Något som tillgodoses genom stränga kontroller. De saker man kontrollerar är bland annat att det finns tillräckligt med fisk och att reproduktionen är tillräcklig. Man kollar också på fiskeriets inverkan på den marina miljön och kontrollerar att gällande regler och lagar efterlevs.

Smak, kvalitet och hållbarhet

Räkorna i recepten till dessa festliga smårätter till påsk kommer från Royal Greenland och fiskas vid Diskobukten vid mynningen till en av UNESCOs världsarvsskyddade isfjordar på Grönland. Räkorna från Disko Bay är skalade och finns både som frysta och färska i en lag, samt i två storlekar; stora och extra stora. Räkorna är också MSC- och nyckelhålsmärkta. I det iskalla vattnet växer räkorna väldigt långsamt och är ungefär 6-7 år innan de är fullvuxna. Tack vare detta utvecklar räkorna en söt smak och en fast textur under tiden de växer till sig i de kalla vattnen. Det hela kan jämföras med vindruvor som växer i ett kallt klimat och utvecklas långsamt. Detta i sin tur kan ge smakrika och smått fantastiska viner. Lite som dessa goda räkor.

Royal Greenland arbetar hela tiden med utveckling av hållbara fångstmetoder och använder sig av lokala yrkesfiskare. Tack vare det hållbara fisket och det ansvarsfulla nyttjandet av havets begränsade resurser ska det finnas fisk och skaldjur även till framtida generationer.

När det kommer till smak och kvalitet är räkorna både goda och fasta i köttet. De som ligger i lag låter jag rinna av i ett durkslag medan de djupfrysta får tina i godan ro. Det gör ju inte saken sämre att de är färdigskalade. Det gör det enkelt och sparar både tid och energi. Såvida man inte är sugen på att stå och skala räkor förstås. Nedan hittar du 3 festliga smårätter till påsk som passar fint att njuta av till påskens ledighet.

» Här hittar du fler goda påskrecept

Smördegskvadrater med potatisflarn, pepparrotsost, räkor och dill

Smördegskvadrater med potatisflarn, pepparrotsost, räkor och dill

28 stycken

200g små potatisar
1 rulle smördeg
spraysmör
salt
150g färskost med pepparrotsssmak
230g stora skalade Disko Bay räkor frysta eller i lag
1/2 kruka färsk dill

 • Gnugga potatisarna rena och skiva dem så tunt du kan.
 • Rulla ut smördegen och låt den ligga kvar på bakplåtspappret. Fördela ut potatisskivorna över hela smördegsarket, spraya över spraysmör och salta.
 • Grädda på 175°C eller 200°C i vanlig ugn på varmluft i 25 minuter. Om degen reser sig till bubblor under gräddningen, gör hål på blåsorna med tandpetare. Ta ut plåten ut och låt det svalna.
 • Skär arket till 28 kvadrater. Ha ner pepparrotsosten i en spritspåse med stjärntyll och spritsa en liten klick på varje kvadrat. Låt räkorna rinna av i ett durkslag och lägg sedan på räkor på varje kvadrat. Dekorera med kvistar av färsk dill.

Gröna omelett-snurror med räkröra

Gröna omelett-snurror med räkröra

10 stycken

100g frysta skalade Disko Bay-räkor
4 ägg
65g färsk spenat
salt
bakplåtspapper + form på 20x26cm
100g naturell färskost
1/2 liten rödlök

 • Tina räkorna och låt dem rinna av i ett durkslag.
 • Ha ner ägg och spenat i en mixer. Kör tills du fått en slät grön smet. Salta.
 • Vik ett bakplåtspapper och lägg i botten på en form på cirka 20x26cm. Se till att bakplåtspappret har kanter. Slå i smeten och se till att den fyller ut i kanterna. Grädda i varmluft på 150°C eller på 175°C i vanlig ugn i 20 minuter. Låt svalna en aning och vänd sedan omeletten upp och ner på en plastskärbräda eller en bit aluminiumfolie. Lossa bakplåtspappret försiktigt.
 • När omeletten svalnat, bre på ett tjockt lager färskost. Strössla över finhackad rödlök och hackade räkor. Skär ena långsidan så den blir rak och rulla ihop tajt ifrån den oskurna långsidan. Skär bort ytterkanterna och skär sedan till smårullar. Servera gärna med lite extra räkor från Disko Bay till.

Äggröra med Västerbottensost, citroncreme och räkor

Äggröra med Västerbottensost, citroncreme och räkor

8-10 stycken

3 ägg
1 dl grädde
75g riven västerbottensost
salt, peppar
1 citron (ekologisk)
1,5 dl creme fraiche
140-150g extra stora skalade Disko Bay räkor i lag eller frysta
1/2 kruka färsk gräslök

 • Vispa ihop ägg med grädde och riven Västerbottensost. Smaka av med salt och peppar. Hetta upp en stekpanna och slå i stanningen. Sänk till medeltemperatur och rör om hela tiden tills äggröran börjat bli till en grynig massa. Ställ åt sidan och låt svalna.
 • Riv citronskalet och blanda med creme fraiche. Låt räkorna rinna av i ett durkslag.
 • Klicka upp citronkrämen i små glas. Skeda på äggröra och fördela sedan ut räkor. Dekorera med klippt gräslök.

Recepten på 3 festliga smårätter till påsk är framtagna i samarbete med Royal Greenland.

Fler goda recept med räkor som passar till påsk

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.