Räkwok med ris

Recept med räkor och kokosmjölk

Räkwok med ris passar fint att laga när man vill äta något gott och enkelt. Av någon lustig anledning ser jag räkor som en råvara som passar bäst i festlig mat. Då tänker jag främst på räkor som man skalar vid bordet och äter med bröd och aioli och serverar vitt vin till. Eller varför inte ett par festliga smörrebröd som man soppar med nyskalade räkor.

Efter att ha kikat in i vår frys och konstaterat att den behövde tömmas hamnade i alla fall en påse räkor i denna mumsiga wok. Självklart måste man inte ha en wok för att tillaga denna maträtt – det går precis lika bra med en vid gryta eller kastrull. Jag använde färdigskalade, frysta räkor eftersom det gjorde det hela enkelt och smidigt. Föredrar man att skala räkorna själv, eller vill använda räkor i lag går det också bra. Har man inga räkor är lax ett gott alternativ.

Enkel vardagsmat

Till räkwoken använde jag mättande och goda ingredienser som vitkål, broccoli och morot, och smaksatte med lime, kokosmjölk och koriander. Ris är ett bra tillbehör, men föredrar man nudlar eller couscous passar det precis lika bra. För diabetesvänligt eller gi-anpassat recept, byt riset mot exempelvis quinoa. Toppa gärna det hela med färsk koriander.

» Här hittar du fler goda recept med räkor

Räkwok med ris

För: 4 personer

Räkwok med ris

300g vitkål
1 broccolihuvud
1 morot
10 cm purjolök
1 röd chili
2 vitlöksklyftor
1 lime
400g skalade räkor
1 burk kokosmjölk (á 400g)
1 tsk rökt paprikapulver
0,5 tsk malen koriander
salt, peppar
1/2 kruka färsk koriander

Tillbehör:

ris

  • Strimla vitkålen, skär broccoli och morötter till mindre träd (skala och tunnskiva stammen på broccolin). Hetta upp olja i en panna med höga kanter och ha ner allt. Låt det fräsa under omrörning några minuter.
  • Strimla purjolök och finhacka chili och vitlök. Ha ner i pannan. Ha ner räkorna och press över lime. Slå på kokosmjölken efter cirka en minut. Smaka av med kryddor och låt det puttra ihop ytterligare någon minut. Servera med ris.

Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.