Röd currygryta med nudlar, kokosmjölk och zucchini

Mat med inspiration från Asien

Jag lagar väldigt mycket svensk mat, men ibland är det gott med mat med inspiration från andra länder, exempelvis Asien. Detta recept på röd currygryta med nudlar, kokosmjölk och zucchini är lite som en kombination av soppa och gryta. Den är alltså ganska såsig och fylld av god smak. Jag har både i sambal oelek och dekorerar sedan på toppen med skivad, röd chili. Gillar man inte het mat minskar man bara på det ena eller det andra.

Förutom chili innehåller denna goda gryta även zucchini, salladslök, majs, vitlök och nudlar. De goda smakerna kommer från röd currypasta, riven ingefära, sesamolja och lime. Eftersom allt steks i olja och krämigheten kommer från kokosmjölk skulle man kunna göra denna gryta den helt vegetarisk och vegansk. Då byter du bara nudlarna mot risnudlar som inte görs med ägg.

» Här hittar du fler goda vegetariska recept

Röd currygryta med nudlar, kokosmjölk och zucchini

Röd currygryta med nudlar, kokosmjölk och zucchini

För: 4 personer

1 zucchini (ca 375g)
3 vitlöksklyftor
3 salladslökar
1,5 msk riven ingefära
1 liten burk majs
0,5 dl sesamolja
2 msk röd currypasta
2 tsk sambal oelek
400 ml kokosmjölk
4 dl vatten
150g äggnudlar*
salt, peppar
1 lime
1/2 kruka färsk koriander
1 röd chilifrukt

  • Skär zucchinin till centimeterstora kuber. Finhacka vitlöken och skiva salladslöken. Skala ingefäran och riv den på ett rivjärn. Låt majsen rinna av.
  • Hetta upp sesamolja i en gryta och ha ner zucchinin. Stek under omrörning några minuter så den får lite ytan och ha sedan ner majsen och vitlöken. Stek ytterligare några minuter och ha sedan ner hälften av salladslöken. Stek ytterligare någon minut och rör sedan i ingefäran, röd curry, sambal oelek, kokosmjölk och vatten (skölj ur förpackningen med lite av vattnet och ha ner i grytan).
  • Koka nudlarna enligt anvisningen på förpackningen men dra av en minut på koktiden. Skölj de kokta nudlarna i kallt vatten och ha sedan ner dem i grytan. Låt puttra ihop några minuter. Strössla över resten av salladslöken.
  • Servera med limeklyftor och färsk koriander. Dekorera gärna med skivad chili om du gillar het mat.

*Byt mot risnudlar eller mungbönor för helt vegetariskt och veganskt recept. Byter du mot risnudlar blir receptet också glutenfritt.

Förhandsboka boken Grytor - lättlagat till vardag och helg

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.