Skärgårdssill

Snabblagat och enkelt

Det är klart du ska göra egen sill till julbordet! Varje år gör jag hemmagjord smaksatt sill enligt traditionen medan min mamma gör klassisk inlagd sill. Det här året gjorde två sorter, dels Sill med saffran, apelsin och Västerbottenost och så denna Skärgårdssill.

Jag gör oftast sillen dagen innan julafton och vill därför att det ska gå fort. Av den anledningen utgår jag oftast från färdig löksill som jag bara slår upp i ett durkslag och sköljer av. Därefter är det bara att plocka ut sillbitarna och blanda med den nya såsen. En annan anledning till att jag använder löksill är att den har god smak från början, samt att man får en burk på köpet. Burken är bara att spola under varmt vatten så får man bort etiketten. Sitter något kvar kan man använda lite aceton eller nagellacksborttagning på en bomullstuss.

Hemmagjord sill till jul

Man kan även använda Abbas 5-minuterssill. Den funkar på samma vis som löksill men har inte varit inlagd i spad med kryddor och lök. Denna skivar man bara upp och blandar med såsen. Har man ett par dagar på sig kan man använda ABBA:s urvattnade inläggningssill. Till dessa kokar man upp en hemgjord lag enligt tipset på burken. Därefter kan man blanda den färdiga sillen med såsen i detta recept.

Den här sillen passar förstås precis lika bra till påsk och midsommar som till jul. Den är trots allt inte knuten till en årstid med några smaker, och den är enkel att göra. Fler recept på hemmagjord sill hittar du här

Skärgårdssill

1 burk

Skärgårdssill

1 stor burk löksill (270g)
1 liten rödlök
1 dl kräftstjärtar
1/2 burk röd caviar (á 75g)
2 dl creme fraiche
3 msk klippt färsk dill
svartpeppar, vitlökspulver

1. Häll upp sillen i ett durkslag och skölj bort lök och kryddor.

2. Hacka rödlök fint och grovhacka kräftstjärtar. Blanda försiktigt med röd caviar, creme fraiche, klippt dill och kryddor. Rör ihop med sillen och ställ det svalt.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.