Vegetarisk gryta med mathavre och krossade tomater

Vegansk gryta till många

Det finns många fördelar med en gryta; dels är det enkelt att laga eftersom allt ska ner i samma behållare. Det är också värmande mat som passar fint att laga till många. En ytterligare fördel är att en gryta oftast blir ännu godare när det äts dagen efter. Då får nämligen alla smaker komma till sin rätt och riktigt gifta sig med varandra.

Vegetarisk gryta med mathavre och krossade tomater är en färgglad maträtt som passar bra när man vill äta något köttfritt. De härliga kryddorna spiskummin, rökt paprikapulver och korianderfrön gör den smakrik och adderar inslag från mellanösternköket. Korianderfrön är hela frön av koriander som inte har malts ner till pulver. Jag brukar köpa på påse från Garant, men man kan även beställa ekologiska korianderfrön. Får man inte tag i hela korianderfrön kan man byta mot malen koriander.

Enkelt och lättlagat utan kött

Gör man en stor omgång får man mat till många middagar eller till matlådor dagen efter. Trots att denna gryta innehåller mathavre valde vi ändå att servera kokt ris till andra dagen för att få variation. Självklart kan man även servera kokt potatis till om man så vill.

Eftersom allt lagas i samma gryta slipper man laga en massa tillbehör och dra ner disk. Tack vare att den innehåller både bönor och kikärtor blir den mättande och matig. Hoppar man över gräddfil eller creme fraiche som tillbehör blir det hela det både veganskt och laktosfritt. Gräddfil och creme fraiche kan förstås även bytas ut mot laktosfria alternativ, om så önskas.

» Här hittar du fler goda vegetariska recept

Vegetarisk gryta med mathavre och krossade tomater

För: 6-8 personer

Vegetarisk gryta med mathavre och krossade tomater

Böngryta:

2 stora gula lökar
600g rotselleri
3 dl mathavre
3 + 3 dl vatten
2 burkar krossade tomater
1/2 citron
1 tsk malen spiskummin
1 tsk rökt paprikapulver
2 msk torkad oregano
1 msk chilipulver
salt, peppar
2 msk korianderfrön / 1 msk malen koriander
1 tetra svarta bönor
1 tetra kikärtor
1 burk majs (á 140g)
1 dl olivolja

Tillbehör:

gräddfil eller creme fraiche*
chipotletabasco

  • Hacka gul lök och låt den mjukna på medelvärme i olja i en kastrull. Skala och tärna rotsellerin och ha ner i grytan. Låt fräsa några minuter till rotsellerin börjat mjukna.
  • Ha ner mathavre och slå på 3 dl vatten samt de krossade tomaterna. Blanda allt med saften från en halv citron samt alla kryddor. Lägg på locket och låt det småputtra i 10 minuter.
  • Skölj bönor och kikärtor. Ha ner dem samt majsen i grytan. Rör i resten av vattnet samt oljan och värm allt ytterligare någon minut så bönor och majs blir varma. Servera med en klick gräddfil eller creme fraiche samt chipotletabasco.

Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.