Visst kan man äta tång

Visst kan man äta tång

Det sägs att vi håller på att äta upp jordens resurser och att vi inom en snar framtid kommer att stå utan mat. Som lösning problemet väljer folk att börja äta vegetariskt, medan andra hävdar att lösningen är att äta insekter (något som man redan görs i stor utsträckning i övriga världen). Andra lösningar vi sett är att aktivt minska matsvinnet. Vi ser också producenter som försöker odla smartare medan andra satsar på GMO. Alla lösningar är intressanta, och snart kommer vi säkert att se vad som funkar.

Något som har intresserat mig på sistone är det här med tång, det vill säga växter som lever under vattnet. Tång är vegetariskt, finns runt Sveriges kust och behöver inte odlas (vilket man däremot gör med insekter). Den kan förstås odlas. Då görs det på rep på samma vis som med ostron, eller så odlar man i en tank. Den som gillar att gå på restaurang har säkert också sett att tången hittat in på tallriken på många finkrogar – inte bara i sushirullen.

Havets superfood

Sockertång, knöltång och sågtångTång kallas ofta för havets superfood och innehåller ett gäng nyttigheter. Det är också genom tången fisken får i sig omega-3, något som många tror finns naturligt i fisken från början. Jag tyckte att det här med tång var så himla intressant att vi begav oss till Västkusten för att träffa Linnea och Jonas från Catxalot.

Catxalot håller till i Havstenssund i Bohuslän och ägnar sig åt att skörda och förädla tång. De säljer bland annat tång till restauranger som Volt, Gastrologik, Fotografiska, Frida Ronge, Esperanto, Vrå, Koka, Spira, Bocuse d`Or, Svenska kocklandslaget, Årets Kock mfl.

När vi träffade Catxalot fick vi ge oss ut på tångsafari och lära oss mer om denna fantastiska råvara. Vi fick också smaka på Linneas goda tångbröd, tångsoppa och tångsmör. Recepten på dessa hittar du lite längre ner på sidan.

Kolla in filmen från vårt besök hos Catxalot i Havstenssund

Några sorter ätlig tång;
Sockertång (mångsidig tångsort som går att göra mycket olika saker med)
Fingertång (den tuffaste sorten som håller sig fast där inte andra sorter klarar. God att steka.)
Knöltång (blåsorna kan picklas som kapris)
Sågtång (perfekt att ha i tångbadet)
Blåstång (yttersta skotten används)
Rörhinna (måste sköljas noga. Smakar vit tryffel.)
Havssallat (kan stekas som spenat), och sist men inte minst, Sudare och Purpurtång.

Sockertång

Rörhinna

Fingertång

Sågtång

Knöltång

Blåstång

Havssallat

Blåstång

Vad är skillnaden på tång och alger?

Alger är samlingsnamnet för microalger och macroalger. Macroalger ser vi med blotta ögat. Dessa kan ätas och kallas för tång. På engelska kallas tång för seaweed. Tången är en primör som är allra bäst på försommaren. På hösten vissnar tången ner precis som andra växter eftersom den lever av fotosyntes, men redan i januari börjar den växa igen.

Ätlig tång Vilken tång kan man äta?

I Sverige finns det inga giftiga eller farliga tång-sorter. Sjögräs, det vill sånt där slemmigt, grönt som sitter på badstegar och bryggor är en så kallad slicksort. Visst går slicksorter att äta, men de är särskilt inte goda. Det finns också bittra sorter. Tång finns inte i sötvatten.

Värt att tänka på

Man bör undvika att skörda tång när det är algblomning. Man ska heller inte skörda tång inne i hamnar, i insjöar eller i stillastående vatten. Vattnet ska alltså röra sig där tången skördas. Ju saltare vattnet är desto bättre.

I Östersjön växer sorterna sudare, blåstång, rörhinna. Dock är vattenkvalitén så dålig och salthalten så låg att man ska undvika att skörda tång i Östersjön. Se upp för påväxter på tången – inget annat ska växa på dem.

Varför är tång så bra?

TångTång är en hållbar föda som kan användas på många olika sätt. Förutom att bli till mat blir tång till plastpåsar, tyg och bensin, cancermedicin och motgift för läkemedelsförgiftade. I matväg tänker många säkert på de ark som lindas runt sushirullen, så kallad nori. Denna algsort finns även i Sverige (kolla på filmen där Jonas visar purpurtång).

Tång används även som förtjockningsmedel, bland annat i lättare gräddsorter. Där går den under namnet karragenan och kommer från karragenalgen. Många känner säkert också till agar agar som är ett vegetabiliskt gelatin från tång.

Vad kan man laga av tången?

Stek den i smör, klipp ner och ha i en soppa eller gör en tånglasagne. Linnea tipsar om att börja med blåstång. Klipp av yttersta topparna, blanchera dem och ha ner i sallad – eller klipp direkt ner i soppan (kolla gärna in receptet nedan på tångsoppa).

Man kan också steka chips på sockertång eller fingertång – stek i olja tills den ändrar färg. Linnea har även picklat blåsorna på knöltång till tångkapris, och gjort godis på tång, i form av kanderad tång och lakritsstänger (jag har fått provsmaka och det var så gott!).

Hur samlar man tång?

Skörda tångCatxalot samlar inte tång på vintern utan brukar börja i januari. När de skördar tången använder de sax eller kniv. De lämnar alltid rötterna för att säkra återväxten och tar aldrig mer än vad som behövs. På flera sorter klipps bara topparna av. Beroende på var de skördar använder de vadarbyxor, våtdräkt eller dykarutrustning. Är vattnet fint behöver tången inte sköljas. Skölj helst i saltvatten eller saltat vatten.

Färsk tång håller uppåt en vecka i kylen. Tång kan frysas, men den blir bäst när den torkas. Då håller den i flera år och tar dessutom mindre plats. För att gå igång den igen blötläggs tången i sötvatten i cirka 20 minuter.

 

4 recept med tång:

Tångsoppa

Tångsmör med färsk tång

mjukt ekologiskt smör
rörhinna (Ulva intestinalis) alt. Green nori-flakes
rivet skal från lime
hackad grön chili

1. Klipp rörhinnan i bitar så är den enklare att mixa. Ha ner allt i en mixer och kör till lagom storlek och tills allt blandats ordentligt. Låt dra i kylen en stund innan servering så att smakerna utvecklas.

Jodå, det här receptet är utan måttangivelser, så Linnea uppmanar att våga höfta.

Färskost med rökt tång:

200g färskost
1 msk hackad gräslök
1 msk hackad färsk dill
1 tsk rökt, malen tång
1 msk grädde

Skvätt några droppar vatten på det malda tångpulvret så att det sväller upp och mjuknar. Mixa allt utom grädden. Tillsätt grädden sist under mixning.

Tångbröd

Tångbröd:

3g (3 krm) jäst
3 dl kallt vatten (300g)
390g vetemjöl (6,5 dl)
6–9g salt (1–1,5 tsk)
20g torkad, malen sockertång

Dag 1: Rör ut jästen i vattnet och tillsätt sedan mjöl, tångpulver och salt. Rör kort – en halv minut räcker gott. Täck med plastfolie eller lock och låt sedan stå 8–10 timmar i rumstemperatur (över natten). Är det riktigt varmt minskar du lite på jästen. Degen ska vara lös.

Dag 2: Häll ut degen på ett mjölat bakbord. Knåda inte!. Dra ut den till en kvadrat och vik sedan ihop den till ett paket – tryck inte. Momentet gör att degen håller ihop bra och lätt kan delas när den jäst klart. När man vikt ihop degen kan man vända den upp och ner så öppnar den sig inte i skarven när den jäser. Så snart degen är ihopvikt sätter man på ugnen på full värme (ej snabb). Sätt en plåt eller en baksten på mittersta falsen och en oöm plåt på nedre hyllan. När degen jäst någonstans mellan en halv och en hel timme skjutsar man in brödet i ugnen. Den där oömma plåten man ställde längst ner kan man lägga några isbitar på, de smälter till ånga som gör bröden fina.

Så fort bröden ställts in i ugnen, sänk värmen till 250°C. Titta till bröden efter tio minuter eller så. Har de då väldigt mycket färg sänker du till 200°C. Lufta ugnen mot slutet genom att öppna ugnsluckan en stund så fukten åker ut. Det ger brödet en knaprigare skorpa. Grädda bröden i 45 minuter.

Tångsoppa Tångsoppa

Räkfond/buljong:

ca 2 liter räkskal (helst från färska räkor)
olivolja
1-3 msk rökt paprikapulver
1/2 strimlad purjolök
1-2 morötter
2-3 dl vitt vin
vatten

Räk- och tångsoppa:

räkbuljong/fond
3 dl grädde
5 potatisar
5-7 cm purjolök
0,5 dl gräslök
1/2 morot
tång av valfri sort*

1. Stek räkskalen i olja på ganska hög värme. Krydda med rökt paprikapulver, rör runt, tillsätt grönsakerna och fräs i någon minut till. Tillsätt vinet och häll sen på vatten så att det precis täcker räkskalen. Låt småkoka i cirka 15 minuter. Sila av fonden från räkskalen. Man kan därefter reducera buljongen eller använda den direkt till en soppa.

2. Koka upp buljongen och tillsätt tärnad potatis, fint strimlad purjolök, finstrimlad morot samt grädden. Låt koka i cirka 10 minuter. Klipp ner tången i bitar och koka tills den är mjuk. Torkad tång blötläggs så den mjuknar först. Vi använde blad från blåstång och fint klippt sockertång. Tillsätt därefter finhackad gräslök. Om man inte redan ätit upp räkorna som man kokade fond på, är det så klart gott att lägga i dem också. Det är även gott att ha i sockerärter eller gröna bönor, skurna i mindre bitar. För en vegetarisk soppa byter du räkfonden mot en med grönsaker.

Linnea tipsar också om att det är gott att klippa ner bitar av tång i nästan vilken soppa som helst.

För den som vill lära sig mer

Den som vill lära sig mer kan spana in Catxalots webbplats. Catxalot håller guidade tångsafaris och har kurser där man får lära sig känna igen tången och använda den. De har också matlagningskurser och mycket annat.

Linnea på Catxalot

Tjurpannan, Havstenssund

Tång

Jonas och Linnea på Catxalot

Jonas på Catxalot

Tång

Fingertång

Tång

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.