God sallad som tillbehör

Som du kan se längst ner på publiceringsdatumet är detta ett av mina äldsta recept här i bloggen. Receptet, som är en enkel sallad med bönor, rödlök, majs och tomater, är lätt att svänga ihop. Det är också därför detta recept så klart fick vara med i bloggen. Personligen tycker jag att en sallad kan förgylla vilken måltid som helst. Som ett tillbehör alltså. Serverar man exempelvis en köttbit, någon kolhydrat så som potatisgratäng och en god sås, då saknas bara en sallad för att få in lite fräschör och krisp i det hela.

Denna sallad serverar vi ofta eftersom den inte kräver en massa färskvaror. Konserver är ju perfekt att ha i skafferiet och rödlök håller hur långe som helst. Det enda man behöver är småtomater, och de kan man till och med skippa om man inte har några. Löken i sin tur kan man antingen skära till tunna klyftor mellan topp och rot, eller så finhackar man den bara. Ibland är vi till och med så extravaganta att vi skär den till tunna, tunna ringar. Har du färsk persilja är det också gott att klippa lite över av. Ett gott sätt att variera det hela är att byta halva mängden balsamvinäger mot hallonvinäger. Det ger en god sötma och lite piggare syra.

Här hittar du fler recept på goda sallader att servera som tillbehör

Enkel sallad med bönor, rödlök, majs och tomater

Enkel sallad med bönor, rödlök, majs och tomater

För: 4 personer som tillbehör

1 burk/tetra kidneybönor (á 400g)
1 burk/tetra kikärtor (á 400g)
1 burk liten majs (á ca 198g)
1/2 röd lök
250g cocktailtomater/babyplommontomater
1 liten vitlöksklyfta
2 msk balsamvinäger
2 msk extra virgin olivolja
salt, svartpeppar, persillade

  • Skölj bönor och kikärtor. Häll av vattnet från majsen. Skär rödlöken till smala klyftor. Halvera eller kvarta småtomaterna.
  • Pressa vitlöksklyftan och blanda med balsamvinäger, olja och kryddor.
  • Blanda ihop vinäger och olja tillsammans med kryddor.
  • Blanda ihop allt i en skål.

Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.