Fishcakes med bönsallad och bearnaisesås

Vardagsmat med fisk

Det ser ut att vara en kall morgon, solen skiner och jag sitter här i köket och dricker morgonkaffe och äter äggmackor. Man behöver energi för att orka med en lång dag – framför allt kaffe, som är ett måste. Varför är denna dag längre än någon annan undrar du? Idag är första dagen av fyra i ordningen då mässan Mitt Kök har intagit Älvsjömässan i Stockholm. Mat, dryck, tidningar och hushållsmaskiner trängs om vartannat. Det är skam att missa denna dag om man har ett intresse för just mat och dryck.

Jag tänker på den här dagen med en speciell känsla. Jag har längtat länge. För ungefär ett år sedan började allt, och det är fantastiskt hur mycket som har hänt på ett år…

Så började det

För ett år sen bytte jag efternamn till min mormors efternamn, Landley. När det hade gått igenom, vilket inte var en enkel process i ett land som Sverige, bytte den här bloggen som du nu läser i också namn till Landleys kök. Samtidigt passade jag även på att byta webbhotell och bygga om hela maskineriet bakom. I samband med detta tillkom även den mer avancerade sökfunktionen du ser uppe i blåa rutan.

Ungefär i den här vevan var det också dags för Mitt Kök. Jag hade inte ens i närheten av så många Twitterföljare som jag har nu men kom i alla fall i kontakt med Mikael @MikaelGo på Twitter. Vi träffades i Fondbergs monter där han jobbade under mässan.

En liten Tweetup

Där träffade jag även Kari @Receptomaten och Kinna Jonsson – två personer som har präglat hela min twitternärvaro och som fick mig att bestämma mig för att köra igång på allavar med bloggen. Jag minns hur jag kom hem den kvällen fullastad med roliga produkter och ett jävlar anamma att göra något bra av det här. Och här är vi nu.

Är du på mässan idag, tveka inte att säga hej. Jag kommer förstås att vara på plats hela dagen och Twittra. Dessutom kommer jag att rapportera från Mack SM. Jag hoppas vi ses!

Fish Cakes

Fish Cakes

Gott, saftigt och lättlagat

Du som inte kommer till mässan får här istället ett smarrigt recept att provlaga. Fischkakes låter kanske inte så upphetsande, men det är förvånande gott, saftigt och lättlagat. Servera med ris, pasta eller potatis om du saknar tillbehören. Självklart kan skippa att steka fisken och tillaga den helt i ugnen. Dock blir den blir godare om man gör så här. Dessutom får den en mindre ”fiskig” smak – något som uppskattas av nyblivna fiskätare.

» Här hittar du fler recept med fisk

Fishcakes med flädersallad och äppelbearnaise

För: 4 personer
Temperatur: 200°

Fishcakes med flädersallad och äppelbearnaise

Fishcakes:

400g vit fisk, ex torsk, sej eller gös
300g räkor med skal
3 ägg
1 dl grädde
3 msk klippt, färsk dill
salt, peppar, oregano

Röd-grön flädersallad:

2 avocados
3 tomater
1/2 röd lök
100g haricots verts
1 burk kidneybönor
3 msk Lättdryck Fläderblom
1 msk balsamvinäger
salt, peppar

Äppelcreme fraiche:

1/2 rött äpple
1 dl färdig bearnaisesås
1 dl creme fraiche
salt, peppar

1. Stek fisken i smör med salt och peppar och låt sedan svalna. Skala räkorna och hacka dem samt fisken till mindre bitar.

2. Vispa upp ägg och grädde med klippt, färsk dill och kryddor. Vänd ner fisk- och räkhacket och blanda om. Klicka ut i silikonformar och ställ in i 200° i 20-25 minuter.

3. Tärna avocado och tomater. Skiva lök och koka bönorna 5 minuter i saltat vatten. Skölj kidneybönorna och vänd ihop allt i en skål. Slå över koncentrerar flädersaft, balsamvinäger och krydda.

4. Riv det röda äpplet på de små hålen på ett rivjärn. Rör ihop äppelmoset med bearnaisesås, creme fraiche och kryddor.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.