Torskrygg med potatis- och quinoasallad

Torskrygg är både festligt och gott

Torskrygg är troligtvis en av mina favoriter när det kommer till fisk. Den är lätt att jobba med och har den där köttiga texturen och gör den lite tuggigare. Torskrygg kallas för havets oxfilé och det är kanske inte så konstigt med tanke på köttigheten och det faktum att den ofta hamnar i lite festligare rätter. Det finns förstås massor av goda fisksorter, men med tanke på det ganska skrala utbud som finns i många vanliga matbutiker är den tjockare torskbiten den lite roligare av dem.

Denna torskrygg med potatis- och quinoasallad är en god och trevlig rätt att bjuda på under våren, sommaren och sensommaren. Ja, till och med på hösten. Salladen som jag serverar till innehåller både potatis och quinoa, vilket kan få en del att utropa – två kolhydrater? Men i denna sallad ser jag mer quinoan som en lite tuggigare kompanjon till potatisen. Dessutom är ju quinoan en proteinrik gröda som många gi-anhängare gärna tar till. Och så är den glutenfri.

Matig sallad som man förberedas

Ta gärna riktigt små potatisar till salladen. Då kan man använda de allra minsta hela eller bara kvarta dem. Färskpotatis går hur bra som helst, annars fast potatis. I salladen har jag också gröna bönor. Här kan man ta vilken sorts bönor man vill och även sockerärtor går också bra som hastigt har blancherats. Salladen kan man gärna göra i förväg och servera ljummen eller kall. Är den redan kall och du vill ha den ljummen är det bara att värma den hastigt i micron och sedan blanda i rucolan. Srirachamajjon går också fint att göra i förväg och ställa i kylen.

Torsken i sin tur kryddar jag med rökt paprikapulver, vitlökspulver och gul curry. Det ger den en härlig kryddighet och en rundare smak. Tillsammans med den goda srirachamajjon, som både ger fetma och hetta, blir det en härlig middagsrätt som jag garanterat kommer att göra igen. Ett tips, om du gör denna rätt på våren, är att strimla 10–15 blad ramslök och blanda ner i potatissalladen. Det blir hur gott som helst.

» Här hittar du recept på fler goda fiskrätter

Torskrygg med potatis- och quinoasallad

Torskrygg med potatis- och quinoasallad

För: 4 personer

Srirachamajjo:

2 msk srirachasås
1 dl majonnäs

Ugnsrostad potatissallad:

1,5 dl röd quinoa
600g små fasta potatisar
125g haricots verts
0,25 dl olja, gärna från soltorkade tomater
1 krm rökt paprikapulver
salt, svartpeppar
8 bitar soltorkade tomater i olja
1/2 röd lök
0,5 dl kapris
35g rucola
2 tsk balsamvinäger
0,5 dl olja, gärna från soltorkade tomater

Torskrygg:

4 torskryggsfiléer
2 krm rökt paprikapulver
2 krm vitlökspulver
2 krm gul curry
salt, svartpeppar
smör att steka i

  • Rör ihop srirachasås och majonnäs. Ställ majjon svalt fram till servering.
  • Koka quinoan enligt anvisningen på förpackningen. Tvätta potatisen och koka den hel med skalet på i cirka 10 minuter, eller tills den mjuknat – känn med en tandpetare att den är klar. När det är 2 minuter kvar av koktiden, lägg i haricots vertsen. Slå av vattnet och låt svalna.
  • Kvarta potatisen och lägg den i en ugnsform. Ringla över olja, gärna från soltorkade tomater. Pudra över rökt paprikapulver, salt och peppar. Rosta potatisen i 250°C i 20–25 minuter. Rör om efter 10 minuter. Skär haricots vertsen i munsbitar och strimla de soltorkade tomaterna. Skär ett snitt rakt in lökhalvan och skiva den sedan. Lägg över potatisen i en skål och blanda med quinoa, haricots verts, soltorkade tomater, rödlök, kapris, rucola, balsamvinäger och olja.
  • Tina torskryggen om den är fryst. Rada upp filéerna och krydda ovansidan med rökt paprikapulver, vitlökspulver och gul curry. Smält en ordentlig klick smör i en stekpanna till medelvärme och lägg i fisken med den kryddade sidan nedåt. Salta och peppra på den okryddade sidan. Ös fisken med smöret under stekningen – lägg i mer smör om det behövs. Stek fisken på båda sidor tills den är genomlagad eller har en innertemperatur på 52°C.

Rekommenderat vin till: Ecologica La Pluma rosé (2197)


Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.