Fläskkarré med lakritsglaze och sommarsallad

Grillad fläskkarré

Här om dagen var det dags att grilla igen. Blir du förvånad? Ja det är ju så att vi grillar mycket på sommaren. Vi har dels en hederlig klotgrill där vi grillar med kol eller ved. Vi har också en Offset Smoker som vi oftast röker i men även som även går att grilla i. Ibland behöver man också få till snabba middagar. Därför skaffade vi en riktig bjässe med fyra gasolbrännare som nu står och trängs med de övriga grillarna ute på terassen. Denna har avställningsytor på sidorna, så på dessa ställer vi elektriska kokplattor för att kunna laga all mat utomhus. Det kan röra sig om ris eller potatis som man vill koka eller något man vill steka i en vanlig stekpanna, exempelvis till salladen.

Madeleine Landley röker matSommaren är trots allt väldigt kort i Sverige, så man får passa på! Alltså är vi ute så mycket vi bara kan. Att laga maten utomhus är så härligt och i väntan på att både vår riktiga terass och utekök ska byggas, vilket inte blir förrän nästa sommar, funkar detta sätt bra. Torkar sig gör man på en släng och vatten får man genom att dra fram utevattnet. Smidigt.

Jag gillar att helgrilla kött. Det gör både köttet lättlagat och saftigt. Denna gång fick det bli en bit fläskkarré som på sätt och vis fick gå i en hel bit, men innan det åkte på grillen skar jag upp det och fyllde det med färskost med vitlök och örter. Utsidan penslade jag med en enkel, hemmagjord lakritsglaze. Lakrits är jättegott till fläskkött och passar också väldigt bra till de övriga ingredienserna som denna rätt bjuder på, nämligen fetaost, jordgubbar och dragon.

Styckningsschema Gris Fläskkött

Festlig karré

Fläskkarré är en smått fenomenal styckningsdetalj att lägga på grillen under sommaren. Vill man inte göra som i detta recept där man fyller den kan man grilla den hel och bara gnugga in en god rub innan tillagning. Man kan också skära den till skivor som man grillar hastigt. För egen del är det just på detta vis jag gillar karré bäst – alltså fylld med godsaker. Kolla också in detta smarriga recept där grillad fläskkarré fylls med rosmarin och jordgubbar.

Eftersom fläskkarrén är en större köttbit – lite som en stek – ger det ett större utrymme för att variera sätten att tillreda den på. Man kan helt enkelt skära den till småbitar, skivor eller hel i bit. Man kan också köpa karré mer ben vilket gör ett ännu saftigare och smakrikare kött. Också naturligtvis lite längre tillagning. Karrén sitter på främre delen av grisens rygg. Den är motsvarigheten till entrecôten på kossan. Det är en fettstrimmig styckningsdetalj med insprängt fett som gör den mör. Tack vare allt den här fettet, i kombination med en köttstruktur som bjuder på relativt tunna och täta muskelfibrer, får man ett saftigt och mört kött som klarar både snabba och varma temperaturer, såväl som långa lågtempningar. Alltså ska vi inte förglömma hur bra fläskkarré är att BBQ:a med.

Sommar

Fläskkarré med lakritsglaze och sommarsallad

Fläskkarré

Weber iGrill 2 Android

Grillad fläskkarré

Laga mat med lakrits

Denna fläskkarré med lakritsglaze och sommarsallad är en riktigt enkelt sommarrätt där man kokar potatis, gör en sallad och tar fram en burk bearnaisesås (eller slår bean själv). Köttet tar man fram en timme innan tillagning så det inte är kallt när det hamnar på grillen. Sedan skär man köttbiten rakt igenom så den blir hälften så tjock och dubbelt så lång. Jag skär också några grunda snitt utmed den uppskurna ytan så går köttet ännu fortare att tillaga och så att det kan suga i sig med av smaken. Bred på färskost, rulla ihop och grilla. Under grillningen penslar man med lakritsglazen och på slutet grillar man även den kokta potatisen på spett bredvid köttet så de får snygg yta och blir varma.

Enkel sommarmat som kan förberedas

Ännu en fördel med denna rätt – förutom att den är så enkel att göra – är att den kan förberedas. Gör salladen och ställ in skålen i kylen. Koka potatisen och trä upp den på spett som du lägger in i kylen. Skär upp, fyll och knyt upp köttet och lägg in i kylskåpet. Rör ihop glazen och förvara den framme. Allt utom glaze kan du alltså förvara i kylen och sedan är det bara att ta fram och tillaga kött och potatis när det är dags att äta. Glazen blir för hård när den är kall så den kan med fördel förvaras i rumstemperatur (precis som de separata ingredienserna den görs av). Gör du bean själv ska den naturligtvis också förvaras svalt fram till det är dags att äta. Servera gärna det hela med det passande tipset på rosévin som du hittar under receptet.

» Här hittar du fler goda sommarrecept

Fläskkarré med lakritsglaze och sommarsallad

För: 4 personer

Fläskkarré med lakritsglaze och sommarsallad

Fläskkarré med lakritsglaze:

1 msk ljus sirap
2 msk rapsolja
1 tsk lakritspulver
1 tsk salt
svartpeppar
150g färskost med örter och vitlök
1 kg benfri fläskkarré
steksnöre

Sommarsallad:

250g jordgubbar
1 knippe grön sparris
1 huvud romansallad
150g fetaost
5 knoppar gräslöksblommor

Tillbehör:

400g färskpotatis eller små fasta potatisar
grillspett i metall eller trä
1 burk bearnaisesås (gärna med chili)

  • Rör ihop sirap och olja med lakritspulver, salt och några drag på svartpepparkvarnen.
  • Skölj av köttet och lägg det på en skärbräda. Ansa bort eventuellt segt fett och dela sedan karrébiten mitt ut på längden så den blir dubbelt så lång – se till att den håller ihop i ena änden. Skär några grunda snitt på ovansidan och bred sedan på ett tjockt lager färskost. Rulla ihop köttet och bind ihop med ett steksnöre. Tänd grillen och lägg på köttet. Stick in en termometer mitt i köttet och grilla tills det kommit upp i en innertemperatur på 63°C (detta tar cirka 1 timme). Använd gärna en grill med lock och håll temperaturen runt 125-150°C. Pensla köttet runt om med glazen tills den tagit slut och vänd köttet med jämna mellanrum så inte glazen bränns och så att det får en jämn tillagning. Lyft av köttet och svep in det i aluminiumfolie. Låt det vila i 15 minuter innan du skivar upp det.
  • Skär bort den träiga änden på sparrisen och hyvla den sedan på en mandolin, med en potatisskalare eller med en osthyvel. Snoppa och halvera jordgubbarna – kvarta dem om de är stora. Skär salladen till mindre bitar och blanda med jordgubbar, sparrisflagor, smulad fetaost och de små blommorna från gräslöken. Har du inga gräslöksblommor går det bra att finhacka en fjärdedels rödlök.
  • Gnugga potatisarna rena och koka dem hela i saltat vatten i cirka 10 minuter eller tills de är klara – de behöver inte vara helt genomkokta till kärnan. Trä upp potatisarna på spett och grilla tillsammans med köttet på slutet. Pensla med olja och salta under grillningen. Grilla tills de fått snygg yta. Servera det hela med bearnaisesås.

Rekommenderat vin till: Domaine de Collavery Rosé (2859)


Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.