Korvgryta med paprika, bönor och vitkål

Hur tar man tillvara på resterna?

Om inte allt för lång tid kommer vi att kasta ut vår gamla Svenska Bostäder-kök och installera ett supermodernt kök med köksutrustning från AEG och inredning från Electrolux Home. Det finns så många fördelar med det hela att jag skulle kunna rabbla upp saker i en evighet, men om jag ska välja en specifik fördel är det att vår nya kyl och frys är högre än de vi har nu. Vi har kyl och frys i fullhöjd på 160 centimeter. Trots det är de alltid knökfulla. RED: här kan du se hur det nya köket blev.

Problemet är inte att vi lastar in en massa saker som glöms bort – för vi har blivit väldigt duktiga på att ta tillvara på allt som finns i både kyl och frys. Idag slänger vi faktiskt nästan inget alls, jämfört med förr då vi glömde bort saker som blev liggande så länge att vi var tvungna att kasta det. Det var ett sånt enormt slöseri att vi skärpte till oss och aktivt började laga rätter med det som fanns kvar i kylen – det är både spännande och kreativt, och man vet aldrig hur det slutar.

God mat när inspirationen tryter

Samma gäller för frysen där man lätt baxar in saker och glömmer bort. Emellanåt köper vi inget nytt utan ägnar oss bara åt att äta upp det som finns i frysen. Vi försöker också frysa in saker på ett vis som gör att man lätt kan kombinera med nytt. Har vi exempelvis ätit en gryta med ris fryser vi in riset och grytan separat. Då kan man ta fram grytan och koka ny potatis till. Till riset kan man exempelvis tina upp några av de vegetarisk biffar som alltid tycks finnas i olika utföranden i vår frys. Det ger rätterna nytt liv.

Korvgryta med creme fraiche

Kyl och frys från AEG, Vinhylla och överskåp från Electrolux HomeProblemet är alltså inte att vi glömmer saker, utan snarare när jag kontinuerligt får recept-jobb och hela kylen och frysen fylls med de råvaror jag ska använda. Det blir smått kaotiskt och vi får oss ofta ett gott skratt över att man måste vålda sig i kylen – eller åtminstone lasta ut allt för att komma in till någon stackars grej som ligger längst in.

Vid såna tillfällen gäller det att planera veckans mat noggrant… och hösten har faktiskt varit så fylld med nya receptjobb att vi vant oss vid att leva på detta vis. Men det är förstås ett ilandsproblem. Dessutom är det kul att vi har ett par vänner som i bästa fall har en burk senap och ett paket mjölk i sin kyl, och som tycker det är lika kul varje gång att öppna vår kyl och stirra in i paradiset av råvaror. Men, som ni kan förstå ska det bli så skönt att få större kyl och frys…

Vardagsmat med falukorv

På tal om kyl- och frystömning var det precis så den här rätten kom till – korvgryta med paprika, bönor och vitkål. Vi tinade en vegetarisk gryta om kompletterade med ingredienser som falukorv, purjolök, paprika och creme fraiche. Det hela blev så oslagbart gott att jag var tvungen att sätta mig ner och skriva ihop de två recepten för att kunna dela med mig av det. Tycker man det är mycket ingredienser kan man skippa pumpan. Dock blir det både gott, lite fylligare och mer att äta tack vare pumpan. I övrigt är denna rätt ungefär som en stroganoff fast med extra allt. Tack vare äppelcidervinägern och creme fraichen får grytan en härlig smak med fyllig syra – helt klart en god vardagsrätt som vara måste provas. Denna rätt räcker till åtta portioner om den serveras med ris. Självklart passar det också fint med en sallad bestående av tomat, gurka och sallad till.

Pssst! Du har väl inte missat alla de andra goda recepten på vardagsrätter?

Korvgryta med paprika, bönor och vitkål

För: 6-8 personer

Korvgryta med paprika, bönor och vitkål

1 stor gul lök
200g champinjoner
400g butternutpumpa
2 burkar finkrossade tomater (á 400g)
1 burk blandade bönor (400g)
800g falukorv
200g vitkål
2 msk äppelcidervinäger
1 röd paprika
10 cm purjolök
2 tsk dijonsenap
2 dl creme fraiche
2 dl mjölk
salt, peppar, chilipulver, vitlökspulver, torkad oregano

Tillbehör:

ris

1. Hacka gul lök och låt den mjukna i smör på medelvärme i en stekpanna. Ös över i en gryta.

2. Skiva champinjoner och stek tills vätskan försvunnit. Ös över i grytan.

3. Skala och hacka pumpan smått. Ha ner i grytan. Slå på krossade tomater. Låt allt puttra under lock i 15-20 minuter. Rör sedan i sköljda bönor.

4. Skär falukorven till stavar och stek den i smör i stekpannan så den får yta. Strimla vitkål och ha ner i stekpannan. Stek ytterligare några minuter, slå på vinäger och låt den fräsa in. Hacka paprika och skär purjolöken till centimetertjocka skivor. Ha ner i pannan och stek några minuter så de mjuknar lätt. Ös över i grytan.

5. Rör i creme fraiche och mjölk. Smaka av med kryddor. Låt allt puttra ihop några minuter. Servera med ris.

Har du diabetes? Välj en korv med hög kötthalt. Riset kan bytas mot quinoa eller mathavre – eller skippas helt.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.