Falukorvsgryta med vitkål, bönor och ris

Dags för lite inomhusmat

Äntligen kom det där efterlängtade regnet. Efter veckor med sol och inget regn var det verkligen dags med lite vatten i regntunnorna, och förstås vatten till alla växter. Jag som odlar en massa varje sommar vill gärna slippa vattna emellanåt. På kvällarna går jag och sambon runt och vattnar allt, och nog för att det är rätt trivsamt så är det faktiskt skönt att få ta en paus emellanåt. Särskilt när man jag har 25 odlingslådor, plus en massa nysått gräs och nya växter som behöver vatten.

När solen skiner vill jag gärna laga maten utomhus, men när det är regnigt passar det bra med innemat och något att titta på på Netflix. Denna falukorvsgryta med vitkål, bönor och ris är sån mat. Den är också perfekt eftersom det blir en stor omgång som man antingen kan ha till flera middagar, till luncher eller som kan frysas in.

Stroganoff med vitkål, bönor och paprika

På tal om odlingar odlar jag alltid bönor varje år. Förrförra året blev det så mycket bönor att jag fick frysa in en hel del. Då ger jag dem ett snabbt uppkok, låter dem svalna och lägger dem sedan i påsar. De blir ju lätt liggande i frysen alldeles för länge så nu tyckte jag det var dags att ta vara på lite av alla dessa bönor. Alltså fick det bli lite av en utrensningsgryta med gröna bönor (ja okej, mina är både gröna och spräckliga eftersom jag odlar båda sorterna), vitkål och paprika.

Man skulle kunna säga att denna falukorvspanna är lite som en stroganoff fast med med innehåll. Jag har både dijonsenap, tomatpuré och grädde samt chili och vitlök för att få mycket smak på såsen. Till det hela serverar jag det brasilianska vitlöksriset som vi lagar till allt numera. Orkar man inte göra vitlöksriset kan man bara göra vanligt ris till, men tro mig, vitlöksriset är så mycket godare.

» Här hittar du fler recept på goda recept med falukorv

Falukorvsgryta med vitkål, bönor och ris

Falukorvsgryta med vitkål, bönor och ris

För: 6 personer

800g falukorv
1 gul lök
250g vitkål
2 morötter
1 röd paprika
200g haricots verts
2 vitlöksklyftor
1 grön chili
salt, svartpeppar
2 tsk dijonsenap
1 dl tomatpuré
4 dl grädde
1 dl vatten

Vitlöksris:

2–3 msk olivolja
2 stora vitlöksklyftor
4 dl basmatiris
salt
5 dl vatten

  • Skiva falukorven och skär stavarna till stavar. Halvera löken, skär ett snitt in i varje halva och skiva till kvartsskivor. Strimla vitkål och skiva morötterna. Kärna ur och strimla paprikan. Skär haricots vertsen till 3 cm långa bitar. Finhacka vitlök och chili.
  • Smält smör i en stor stekpanna med höga kanter eller traktörpanna. Lägg i korven och stek den några minuter. Salta och peppra. Lägg i löken och stek tills den börjar mjukna. Lägg i vitkål, morötter, paprika och haricots verts. Stek under omrörning till grönsakerna börjar mjukna. Salta och peppra ett varv till.
  • Blanda i vitlök, chili, dijonsenap och tomatpuré. Rör i grädde och vatten. Låt allt puttra i några minuter. Smaka av med mer salt och peppar om det behövs.
  • Värm olja i en kastrull. Pressa i vitlök och lägg i riset. Stek allt under omrörning i några minuter. Salta ett varv, slå på vattnet och lägg på locket. Låt riset puttra på svag värme i 11 minuter. Stäng av plattan och låt kastrullen stå kvar och ånga bort det sista vattnet i cirka 11 minuter.

Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.