Rabarberkaka med frosting

Som en morotskaka fast med rabarber

För några veckor sedan gjorde jag en morotskaka med frosting till mina föräldrars födelsedagar. Jag bakar sällan sötsaker – oftast till jul och midsommar faktiskt, men ibland förvånar jag även mig själv och vispar ihop något gott. Det är kanske inte så konstigt att jag sällan bakar sötsaker, för jag är egentligen inte särskilt förtjust i att äta det heller. En påse godis är mer min melodi, sedan hoppar jag helst både desserter, kakor och tårtor.

Rabarber skivadIbland händer det som sagt, och just morotskaka har jag gått och längtat efter. Som om inte det var nog, två veckor efter gjorde jag denna rabarberkaka med frosting. Jag använde mig av ungefär samma recept som till morotskakan, men istället för morötter hade jag i rabarber. Det hela tedde sig så att vi skulle iväg på picknick. Jag var uppe tidigt den morgonen och traskade i trädgården varpå jag upptäckte att vår rabarber var hur stor och fin som helst. Det var redo att skördas. Rabarbern stor på tomten när vi köpte huset, och det är egentligen inte jag använder särskilt ofta. Det blir nån rabarberpaj eller någon kaka, kanske en rabarberchutney till det grillade eller rabarbersaft, men förutom det får den vissna ner halv bortglömd senare på hösten.

Eftersom morotskakan jag gjorde innan blev så god bestämde jag mig för att testa samma sak mer rabarber. Jag tänkte att det kanske kunde bli lite för syrligt med både rabarber, som är syrligt, i smeten, samt frostingen på toppen med färskost, som också är syrligt. Men det blev väldigt gott. Faktiskt ännu godare än morotskakan, vilket alla var rörande överens om. Det är ju både mycket strösocker i smeten och florsocker i frostingen, så att det skulle bli för syrligt blev inget problem.

Till studentfest, midsommar och sommarfika

På rabarbern tar jag bara den rödaste delen. Vi har som sagt så mycket rabarber som inte används så här kan man vara lite selektiv. Rabarbern tvättar jag och sedan skär jag den på längden utmed stjälken till långa smala skivor som är ungefär 4–5 millimeter tjocka (se bild). Sedan skär jag skivorna tvärs över åt andra hållet så det blir små stavar som nästan påminner om när man använt ett rivjärn. Man vill alltså varken ha för stora ellr för små bitar. Dessa blandar jag sedan ner i smeten innan den åker in i ugnen för att gräddas.

På bilden har jag dekorerat med lite kronblad från äppelblommor och citronmeliss, men man kan så klart dekorera med det man har tillgång till. Exempelvis mynta, lakritsört, ätliga blommor så som violer, syrener, rosenblad och kanske till och med några blad timjan? Denna goda rabarberkaka kommer jag absolut att göra igen. Den passar ju trots allt både till studentfest, midsommar, som en härlig dessert eller när man vill lyxa till sig med sommarfikat.

» Här hittar du fler goda recept med rabarber

Rabarberkaka med frosting

Rabarberkaka med frosting

För: 9–12 bitar

3 ägg
3 dl strösocker (300g)
1,5 dl solrosolja (135g)
3 dl vetemjöl (180g)
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
0,5 tsk malen kardemumma
250g rabarber

Till formen:

ströbröd
smör

Frosting:

150g naturell färskost, ex Philadelphia
1,5 dl florsocker (105g)
30g rumsvarmt smör

  • Vispa ägg och strösocker pösigt. Häll i oljan och resten av ingredienserna. Rör ihop tills allt blandats ordentligt.
  • Ta den röda delen på rabarbern och tvätta den. Skär rabarberstjälken i smala skivor på längden och skiva den sedan till små strimlor. Blanda ner i smeten.
  • Smöra och bröa en form på 22×25 cm. Klipp till ett bakplåtspapper och lägg i botten av formen. Häll på smeten och grädda i 175°C i 55–60 minuter. Observera att tiden kan variera beroende på ugn – stick ner en tandpetare i mitten av kakan och kolla om den blir blöt när du drar upp den. Grädda i så fall längre. Tar du en större form går det snabbare att grädda kakan.
  • Vispa ihop färskost med florsocker och smör. Bre över frostingen över kakan när kakan svalnat. Jag har dekorerat med lite äppelblomsblad och citronmeliss.

Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.