Sallad med bovete, bacon, friterad morot och babyspenat

Vad sägs om ett gott tillbehör till det grillade? Matiga salladen är perfekt att svänga ihop och ha redo när man grillat en bit kött, kyckling, fisk eller något vegetariskt. Rör ihop en enkel sås och middagen är klar. Jag gör ofta salladen tidigt på morgonen. Då är det lugnt, fortfarande relativt svalt samtidigt som man har ork och inte en massa annat att göra. På kvällen när man inte orkar laga någon avancerad middag, eller om det är för varmt för att man ska orka göra något, då är middagen redan halvklar.

Denna sallad med bovete, bacon, friterad morot och babyspenat är ett smakrikt tillbehör med flera texturer. Den kräver några moment eftersom den både ska kokas, friteras och stekas, så just därför är den smidig att göra lite i förväg. Jag brukar servera den kall till maten men man kan så klart värma på den lite hastigt i mikron om man vill ha den ljummen. DÅ är det bäst att vänta med de tre sista ingredienserna och blanda i efter att man värmt den. Vill man variera receptet, göra det lite enklare och ge det en lite fräschare framtoning kan man skippa att fritera palsternackan och bara lägga i den rå i salladen.

» Här hittar du fler goda sallader att servera som tillbehör

Sallad med bovete, bacon, friterad morot och babyspenat

Sallad med bovete, bacon, friterad morot och babyspenat

För: 4 personer

1 paket bacon
1 dl solrosfrön
1 röd paprika
1,5 dl bovete
2 morötter (ca 200g)
3 dl rapsolja
salt
1 silverlök
5 inlagda vitlökar i chiliolja
100g babyspenat
1 msk balsamvinäger
1 citron (zest)

  • Stek baconet tills det nästan börjar bli knaprigt. Lyft det ur stekpannan och låt rinna av på ett hushållspapper. Skär sedan till centimeterbreda bitar.
  • Stek solrosfröna i baconfettet tills de börjar få färg. Blanda med baconet i en stor salladsskål.
  • Kärna ur och strimla paprikan på längden. Stek på låg värma minuter så den mjuknar. Ha ner i salladsskålen
  • Koka bovetet enligt anvisningen på förpackningen.
  • Tvätta morötterna och skala dem om de är jordiga. Skär dem till smala remsor med hjälp av en potatisskalare. Hetta upp oljan i en stekpanna och fritera morotsstrimlorna tills de fått färg – vänd runt dem med en stekpincett med jämna mellanrum så de inte bränns. Salta några varv och låt rinna av på hushållspapper.
  • Finhacka silverlöken och hacka de inlagda vitlökarna. Ha ner alla ingredienser i salladsskålen och blanda allt. Ringla över balsamvinäger och zesta över citronskal.

Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.