Köttgryta i Crock Pot

Allt du vill veta om nya Crock Poten

För ett par år sedan korsades min väg av en Crock Pot. Den som har läst mitt första inlägg och stora test av första generationens Crock Pot vet att jag till en början var väldigt skeptisk. Dock hade jag inte då någon aning om hur mycket bekvämare mitt liv skulle bli med en sån manick i köket. Läs också testet av andra generationens Crock Pot.

Psst! Receptet på köttgryta i Crock Pot hittar du längst ner. Klicka här.

Tiden har gått och sedan dess har tre generationers Crock Pot stått och puttrat i mitt kök. Jag har även haft en Nordic Cooker. Mitt första möte med den blev inte så bra då den inte alls ville samarbeta och aldrig fick maten klar. Efter några försök skärpte den dock till sig och lagade bra middagar och grytor även den.

Jag var i kontakt med Nordic Cooker som sa att grytan kunde göra så första gången och bara behöver den omstart. Lustigt nog visade det sig också vara lösningen. Något år senare gjorde jag mig i alla fall av med Nordic Cookern. Inte för att jag på något vis var missnöjd med den. Jag hade bara inte tillräckligt med plats i köket (jag hade redan två Crock Pots då). Dessutom hade Nordic Cookern en rund form som gjorde att den inte gick ner i vasken när jag skulle diska den. Det gör Crock Poten. Ole dole… och Crocken fick stanna.

Crock Pot modeller

2011 kom Crock Pot till Sverige. Nu har jag testat den nya Crock Poten som kom 2015. I detta inlägg kommer jag att referera till tre olika Crock Pot-modeller. Alla är den största modellen på 5,7 liter och finns i Sverige. För att hålla reda på vilken som är vilken kan du kika på bilden nedan.

Crock Pot modeller i Sverige

Nytt med senaste modellen är att den har en massa nya funktioner. Den är faktiskt också bara på 5,6 liter. För första gången var jag tvungen att ta fram manualen. Det kändes lite konstigt då jag tillhör RTFM-generationen. Alltså de som vägrar att läsa en manual, och när sedan inget funkar får man höra ”Read The Fucking Manual!”. Därav förkortningen RTFM…

Skillnader på Crock Pot-modellerna

Första generationens Crock Pot hade ett lock i svart stengods vilket gjorde att man inte kunde kika ner i grytan och kolla status. Den senaste modellen och föregångaren till den är utrustade med glaslock – smidigt när man vill tjuvkika. Den senaste modellen är också mer fyrkantig medan föregångarna var mer ovala i sin form. Alla tre går som sagt utan problem ner i vasken när de ska diskas.

Den nya modellen har en gryta i metall till skillnad från första generationen som hade en gryta i matt stengods. Andra generationen hade en glacerad gryta i keramik. Non Stick-beläggningen på den nya gör den lättare att diska. Dessutom väger den mycket mindre.

Crock PotDen nya Crock Poten har fem funktioner. Dels kan man sautera i den, alltså bryna köttet innan man kokar det. Hemligheten till en riktig bra Crock Pot-gryta är just att bryna köttet innan, något jag tidigare tjatat rätt mycket om. I den nya modellen behöver man alltså inte ta hjälp av en stekpanna för att bryna köttet utan kan göra det direkt i Crock Poten. Det gillar vi!

Den nya Crock Poten har också en bakfunktion där man kan baka bröd, en funktion för grill och en för ångkokning. Jag har ännu inte provat dessa och får återkomma när de har testas.

Ångfunktionen är jag väldigt nyfiken på eftersom jag gillar ångkokt mat och dessa hälsoaspekter. Crock Poten har som vanligt också långkoksfunktionen med hög och låg temperatur samt varmhållning.

Låg och hög temperatur

Första gången jag nu testade Crock Poten ville den inte riktig komma upp i temperatur. Jag känner att jag måste testa den lite till för att komma tillrätta med detta och se om det är en förstagångs-bugg eller om den helt enkelt går på lägre temperatur än sina föregångare. De tidigare modellerna brukar nämligen puttra rätt bra på det höga temperaturläget.

En stor miss med den nya Crock Poten är att man integrerat sladden i baksidan. Den går alltså inte att ta loss. På de förra modellerna kunde man lossa sladden helt och lägga den i grytan när den inte användes. Nu måste man klämma in sladden i grytan från baksidan (eftersom det inte heller finns någon sladduppsamlare) och lägga locket på glänt. Stor miss!

Crock PotI övrigt är jag nöjd med nya Crock Poten. Olika pipljud indikerar när den startas och uppnått sina temperaturer – något som tillkom redan vid förra modellen. Knapparna är enkla att använda. Dock krävs en manual till skillnad från tidigare generationerna då de var utrustade med två vred respektive två knappar. Jag använder fortfarande alla generationerna av Crock Pot och tycker att enkelheten i första modellen är trevlig. Till och med mamma kan använda den! Därför har jag den ståendes på landet så man kan göra goda grytor under vinterhalvåret och koka ribs till grillen på sommaren.

Ny modell med fem funktioner

Gillar man alla funktionerna i den nya modellen ska man absolut satsa på denna. Jag gillar nya bryningsfunktionen men kommer kanske inte att ha särskilt stor användning för bakfunktionen. I övrigt är jag nog mest förtjust i andra generationens Crock Pot. Mer info kommer framöver när den testats ordentligt. Vill du köpa en? Dyk in hos Acreto där du kan köpa de två senaste modellerna av Crock Pot, och några till.

Folk brukar fråga mig vilken modell man ska ha. Självklart beror det på hur mycket plats man har. Dock brukar jag oftast rekommendera den största oavsett hushåll. Även om man är två i sällskapet är det perfekt att laga mycket mat så det blir matlådor och flera middagar. Dessutom är den perfekt att förkoka kött till grillen i – och vissa tar mer plats än andra. Exempelvis ribs. Läs gärna mer bland kommentarerna på denna post.

Recept och info om Crock Pot

Landleys kök bloggen med Sveriges största innehåll om Crock Pot. Här hittar du både info och recept till Crock Pot. Ställ gärna frågor om du undrar något eller om du går i köpetankar. Berätta också om du lagat något kul i din Crock Pot. För mer info kan du också gå med i Facebook-gruppen Vi som slökokar.

» All info och alla recept som passar för Crock Pot hittar du här

Köttgryta i Crock Pot

Här är ett gott recept på köttgryta i Crock Pot. Har man inte en Crock Pot kan köttgrytan även tillagas i en ugnsfast gryta i ugn på 175°C i 2 timmar. Den kan också tillagas på spis på låg värme i 2-3 timmar. För mig är det här en riktig goding jag gärna serverar som söndagsmiddag. Den passar också utmärkt som fredagsmat då det bara är att starta Crock Poten innan man går hemifrån och sedan komma hem till färdig mat. Ska du köra grytan under hela dagen är det bäst att köra grytan på lägsta temperaturläget istället.

För: 6-8 personer

Köttgryta i Crock Pot

1 kg fransyska
250g små röda steklökar
1 gul lök
4 vitlöksklyftor
4 stänger blekselleri
4 morötter
400g vitkål/spetskål
1 stor burk hela champinjoner
6 dl rödvin
3 dl vatten
2 lagerblad
1/2 kruka oregano
salt, peppar, ancho chili
2 msk äppelcidervinäger

1. Ansa fransyskan från segt fett och skär den till mindre bitar. Behåll gärna det hårda fettet. Koka upp en kastrull med vatten och lyft av från plattan. Lägg i de röda steklökarna några minuter så är de enklare att skala. Hacka gul lök, vitlök, selleri och morötter. Skär vitkål till större bitar.

2. Starta Crock Poten i Sauté-läget (knappen med stekpannan) med högsta effekt och olja i botten av grytan. Vänta tills Crock Poten piper när den är lagom varm. Lägg i lite kött i taget och vänd runt det så att det får yta. Krydda runt om. När köttet är brynt, för det till ena änden av Crock Poten och ha i mer kött att bryna vid sidan av. Har du en gammal Crock Pot utan Sauté-läge bryner du lite kött i taget i en stekpanna med smör.

3. Ställ om Crock Poten till långkok (knappen med grytan) på höga temperaturen i 5 timmar. Ha ner alla grönsaker, hela skalade små rödlökar och hela champinjoner. Slå på vin, vatten och ha ner lagerblad. Krydda med hälften av oreganon, salt, peppar och ancho chilipulver. Låt grytan gå i 5 timmar. Smaka sedan upp med resten av oreganon, äppelcidervinäger och eventuellt mer salt och peppar. Servera med kokt potatis.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.