Panerad rödspätta med blomkålscreme

Klassisk husmanskost deluxe

En av mina personliga favoriter när det kommer till fisk är panerad rödspätta. Den här paneringen är lite annorlunda då hälften består av kruskakli istället för ströbröd. Då blir paneringen lite frasigare eftersom kruskakliet suger i sig mer av fettet. Det här är verkligen typisk husmanskost men i en lite uppdaterad tappning. Potatismoset får samsas med blomkål, purjolök och syrlig creme fraiche. Till det serveras den en krispig sallad med dekorativa, svarta sesamfrön.

För: 4 personer

Blomkålscreme

Blomkålscreme:

350g blomkål
300g potatis
1 dl creme fraiche (34%)
10 cm purjolök
salt, peppar, oregano

Krispig sallad:

1 röd paprika
10 cm gurka
100g vitkål
1 msk svarta sesamfrön
1 burk kindeybönor (400g)
2 msk olivolja
2 msk äppelcidervinäger
salt, peppar, italiensk salladskrydda

Panerad rödspätta:

8 bitar rödspätta
1 ägg
1,5 dl kruskakli
1,5 dl ströbröd
salt, peppar, vitlökspulver

1. Dela blomkål och skalad potatis i mindre bitar. Koka i cirka 10-15 minuter i saltat vatten. Slå av vattnet och mosa grönsakerna med en potatismosare. Rör i creme fraiche samt tunt skivad purjolök och smaka av med kryddor.

2. Skär paprika och gurka till smala stavar. Hyvla vitkålet tunt med en osthyvel. Skölj kidneybönorna och blanda allt i en skål. Strössla över sesamfrön och blanda salladen med olja, vinäger och kryddor.

3. Lägg ut rödspättan på ett fat med lite kant. Knäck ett ägg över och pensla på båda sidorna av fisken. Blanda ströbröd med kruskakli och kryddor på ett annat fat. Vänd fisken i paneringen och stek i smör till de är gyllenbruna.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.