Surdegsbröd med ramslök och mandel

Baka med ramslök

Oj vad jag längtar till våren och ramslöken. Här har aprilvädret bjudet på 1–2 decimeter snö i dagarna, så våren och förberedelserna utomhus har liksom kommit lite av sig. Förra året planterade jag in ramslök på tomten så jag är väldigt nyfiken på att se om något kommer upp. Hmm… jag är också nyfiken på var sjutton jag satte den. Annars får jag ta mig iväg till något av mina ställen och plocka. Det är nämligen lite tradition att hitta på några nya recept varje vår med ramslök.

Förra våren gjorde jag detta surdegsbröd med ramslök och mandel. Som bekant bakar jag med surdeg varje helg, och den här gången blev det ett test med ramslök. Ramslök är en skör liten lökväxt när det kommer till upphettning. Den milda smaken försvinner nämligen fort när den värms upp. Alltså blev det lite av ett test att baka detta bröd – skulle det bli gott eller är det kanske bortkastat? Precis som beräknat blir ramslökssmaken i bröden väldigt mild, så jag känner i år att jag skulle vilja utveckla det hela lite ytterligare. Kanske att mixa ytterligare ramslök med olivoljan till en grön ramslöksolja så de blir lite grönare.

Strimlad ramslökSurdegsgrund av veteSurdegsbröd med ramslök och mandel

Ramslök behöver fett

Jag brukar sällan baka med olja eftersom det ger lite tyngre bröd (vilket passar till exempelvis ciabatta och pitabröd) men eftersom fett binder ramslökssmaken bättre hade jag i lite av det. Jag tog olivolja som redan har en grönare smak än exempelvis rapsoljan som är nötigare. Som sagt, det här brödet är fortfarande lite av ett work in progress, så om du vill prova, kanske lägga till din egen touch eller vidareutveckla det hela vill jag gärna höra din feedback i kommentarsfältet nedan. Nedan hittar du receptet på brödet som kanske en vacker dag blir en enorm succé :)

Limpor, frallor eller baguetter

Av receptet nedan gjorde jag två baguetter och en limpa. Man kan så klart också göra två limpor eller fyra baguetter om man bara vill göra det ena eller det andra. Det går också att göra småfrallor om man vill det. Då brukar det bli cirka 20 stycken. Grädda dem i så fall lika länge som baguetterna i receptet nedan.

» Här hittar du alla mina andra recept på surdegsbröd

Surdegsbröd med ramslök och mandel

Surdegsbröd med ramslök och mandel

2 limpor

150g surdegsgrund av vete
50g olivolja
450g ljummet vatten
750g vetemjöl

50g sötmandel
25g färsk ramslök (ca 30–35 blad)
25g flingsalt

  • Mata surdegen kvällen innan med lika mycket mjöl som vatten och låt den stå framme under natten till morgonen efter. (Jag brukar mata min surdeg med 100 gram vatten och 100 gram vetemjöl. Observera att detta ej är inkluderat i receptet ovan.)
  • På morgonen: Väg upp bubblande surdegsgrund, olivolja, vatten och vetemjöl i bunken i hushållsassistenten. Blanda allt hastigt, täck med plastfolie eller ett lock och låt det stå på autolys i 1 timme.
  • Knåda degen i assistenten i 12 minuter. Hacka mandeln och strimla ramslöken. Lägg i mandel, ramslök och salt i degen. Knåda ytterligare 4 minuter. Täck med plastfolie eller ett lock och låt degen jäsa i cirka 18–19°C fram till kvällen (cirka 10 timmar). Vik degen ett par gånger under jäsningen genom att vika över kanterna och vända på degen.
  • På kvällen: Lyft ur degen ur bunken och forma den till 2 limpor eller 4 baguetter, alternativt en limpa och 2 baguetter. Mjöla två bakplåtspapper och lägg över bröden (1 limpa per papper eller 2 baguetter). Pudra över mjöl och lägg på en tunn kökshandduk. Låt läsa i rumstemp (ca 18–20 grader) fram till morgonen efter.
  • Ställ in en ugnsplåt med höga kanter i botten av ugnen och en baksten så långt ner i ugnen som är möjligt, men så att man kommer åt plåten i botten. Värm ugnen till 250°C på över- och undervärme.
  • Nästa morgon: Snitta bröden med en riktigt vass kniv, en skalpell eller en brödsnittare. Lägg in en bakplåtspapper i taget. Häll 5 dl vatten på plåten i botten av ugnen så det bildas ånga. och stäng luckan fort. Grädda bröden i 10 minuter, ta sedan ut det det och lossa bakplåtspappret. Sätt in brödet igen utan bakplåtspappret och grädda klart. Grädda limpan i ytterligare 10–15 minuter (totalt 20–25 minuter) och baguetterna i ytterligare 5–10 minuter (totalt 15–20 minuter). Vid en innertemperatur på cirka 93°C är bröden klara. Låt gärna bröden vila i en timme innan du skär upp dem.

Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.