Så får man te att stanna kvar i tesilen

Så får man te att stanna kvar i tesilen

Jag är en riktigt tedrickare. För det mesta dricker jag färdigpaketerat te på påse, men det händer också att jag dricker lösviktste. Nu för tiden finns smarta påsar som man kan ha ner sitt lösviktste i, men dels är det varken särskilt ekonomiskt eller bra för miljön. Man kanske heller inte har några smarta papperspåsar. Då får man ta till en klassiskt tesil eller teklämma.

Så får man te att stanna kvar i tesilenProblemet med en tesil är att det ofta blir en massa slagg på botten och te som åker ur klämman. Kanske inte världens största problem, men ändå lite irriterande. För många år sedan fick jag lära mig ett smart trick av en tedrickande arbetskompis. Nämligen hur man får teet att stanna kvar i tesilen.

Så här gör du:

Skeda i lagom mycket te i din tesil eller teklämma. Se till att teklämman går att stänga så att inget teblad sitter i kläm. Spola sedan tesilen under rinnande kallt vatten cirka en halv till en minut.

Det kalla vattnet får tebladen att svälla upp så att de blir för stora för att åka ur silen, men eftersom vattnet är kallt lämnar inte smaken tebladen. Sedan är det bara att stoppa ner tesilen i det varma tevattnet precis som vanligt. Smart va?

Visste du detta om te?

Svart te är teblad som oxiderat och sedan torkats. Det är oxidationen som ger teblanden deras mörka färg. En kopp kaffe på 2,5 dl cirka 200 mg koffein. En kopp svart te på 3 dl innehåller normalt omkring 100 mg koffein. Använder mycket blad och låter teet dra länge kan koffeinmängden komma upp i det dubbla. Koffein och Tein är för övrigt samma sak.

Rött te, också kallat Rooibos, kommer inte från tebusken. Således innehåller inte rött te något koffein.

Grönt te är te som inte oxiderats. Grönt te kan göras på två vis; den kinesiska metoden där tebladen rostas i pannor över eld, eller den japanska metoden där bladen hålls över vattenånga för att förhindra oxideringsprocessen. Grönt te innehåller en lägre halt koffein. Mängde varierar men brukar ligga mellan 12 och 50 mg koffein per kopp på 3 dl.

Fermenteras svart te?

Du kanske har hört någonstans att svart te fermenteras? Detta är visserligen sant, fast inte den sorten vi kallar för svart te. Det te vi kallar svart te kallar kineserna för rött te. Detta är för att det torkade teet har en lite rödaktig färg. Kineserna har också ett svart te, som vi kallar för mörkt te. Det som skiljer dessa teer från övriga är att de lagras, vilket innebär att en äkta fermenteringsprocess startar. Vårt vanliga svarta te torkas bara.


Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.