Hummus med paprika och chili

Ett recept på annorlunda hummus

Hummus måste väl ändå vara en av de enklaste och godaste kalla såserna. Den kvalar i alla fall in på tio i topp på min lista. Att göra hummus är väldigt enkelt, och man måste faktiskt inte använda tahini i hummusen. Jag gör det aldrig och det blir supergott ändå. Varför gör jag inte det? För jag har aldrig tahini hemma. Denna hummus med paprika och chili får kanske ursprungsskaparna av denna sås att skrika.

Varför? Ja, för att den inte innehåller tahini och sedan smaksätts med paprika och chili. Paprikan i detta fall kommer ifrån ajvar som är en typ av paprikaröra som man köper färdig på burk. Man kan så klart rosta paprika och sedan mixa ner, men med ajvar blir det mycket enklare. Vill du själv koka torkade kikärtor till denna röra går det åt cirka 1 dl torkade kikärtor.

En enkel sås eller röra till middag och buffé

För att göra denna hummus sköljer man bara av kikärtorna. Sedan lägger man allt i en mixerskål och mixar till en smet. Smaka av med salt och peppar, sedan är den klar. Så enkelt och så gott. Jag gillar också den härliga färgen som hummusen får från paprikan. Jag tog 0,5 tsk chili habanero-pulver, som är lite hetare, men det går lika bra med chilipulver, chiliflakes eller någon chilipasta så som harissa eller sambal oelek. Och gillar man inte chili tar man ingen alls.

Denna hummus är perfekt till grillat; grillat fläskkött, kyckling och torskrygg. Eller varför inte till picanha eller flankstek? Den passar också bra till vegetariskt – framför allt eftersom hummus är helt vegetarisk och vegansk. Den är dessutom både glutenfri och laktosfri.

Hummusen kan man göra i förväg och sedan förvara i kylen. Den klarar 2 veckor i kylen utan problem om du använt saft från en citron som är i bra skick. Varför inte variera det gamla vanliga med denna goda hummus. Den passar också fint till plockmat eller om man vill ha lite olika såser på buffé. Kombinera då exempelvis med en sval crème fraichesås och en chimichurri.

» Här hittar du fler recept på goda såser och röror

Hummus med paprika och chili

Hummus med paprika och chili

För: 4 personer som tillbehör

1 frp kikärtor (380g)
0,75 dl ajvar
2 msk olivolja
0,5 dl vatten
1 msk saft från citron
0,5–1 tsk chilipulver
1 tsk malen spiskummin
1 tsk malen koriander
salt, svartpeppar

  • Skölj kikärtorna i ett durkslag.
  • Lägg kikärtor och ajvar i en mixer tillsammans med oljor, vatten, citronsaft och alla kryddorna. Mixa till en slät smet och smaka av med salt. Ställ hummusen svalt fram till servering.
Madeleine Landley

Hej!

Jag heter Madeleine Landley och det är jag som skapar allt innehåll i denna blogg. Här bjuder jag på recept, mat- och vintips samt inspiration och smarta knep till köket – allt för att hjälpa dig laga enklare vardagsmat såväl som festliga recept till helg och fest. Har du frågor? Vill du ge beröm eller konstruktiv kritik? Gör det nedan i kommentarsrutan. Observera att alla bilder på sajten är upphovsrättsskyddade. Det innebär att man inte får ta dem och använda på annan plats eller i sociala medier.


Köp nya boken från Landleys kök: Husman – från lättlagat till lyx

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.