Löjromstoast med rödlök och dill

Enkel och festlig förrätt

Löjromstoast med rödlök, crème fraiche och dill är en festlig och enkel förrätt vi brukar ta till när det ska firas. Senast vi lagade den var när jag och sambon firade vår 20-årsdag nu i december. Då blev det först denna förrätt följt av stekt lax, potatisgratäng, currybearnaise och smörslungade, hemodlade bönor.

Jag tycker inte att man ska behöva slå knut på sig själv när det ska ätas festligt, och det här är en maträtt som är svår att misslyckas med. När jag och sambon äter denna brukar vi vräka på ordentligt med löjrommen. Då gör vi varsin macka och delar på en burk löjrom. Hur generös man vill vara med plånboken får man förstås välja själv.

Perfekt till nyår och fest

Man kan så klart ta vilket bröd man vill, men vi brukar köra med rostbröd med levain. Detta smakar mer och får en fin frasig yta när man steker det – i ordentligt med smör bör tilläggas. När skivorna åker ner i pannan brukar jag vända dem i smöret så att båda sidorna får suga i sig av det. Det ska liksom vara lite som ett bad av smör som nästan blir lite brynt och knäckigt. Sedan steker jag brödet frasigt på båda sidor så det får lite färg – det ska inte bara blött utan frasigt. Hur mycket smör jag tar? Tja, säkert en uppåt 75 gram i alla fall.

När brödet är stekt toppar vi med crème fraiche, finhackad rödlök och en stor klick löjrom. Man kan så klart ta smetana istället, men jag tycker crème fraiche både har med smak och en fastare konsistens så klicken håller sig kvar på brödskivan. Varför ite prova denna festliga lilla förrätt på nyårsafton? Den som vill göra mer på lite annat vis kan också spana in detta recept på grillad löjromspizza med Västerbottensost, rödlök och gräddfil. Skillnaden är att man istället för småmackor gör en stor bit – på pizzadeg, som man både kan grilla eller tillaga i ugn. Denna toppas med Västerbottensost.

» Här hittar du fler recept på goda förrätter

Löjromstoast med rödlök och dill

Om du har bröd med kant, skär av dem (spara kanterna och torka dem till ströbröd).

Löjromstoast med rödlök, crème fraiche och dill

LLöjromstoast med rödlök, crème fraiche och dill

För: 4 personer

1/2 liten röd lök
4 skivor fyrkantigt bröd, ex rostbröd med levain
smör
8 msk crème fraiche (34%)
80g löjrom
färsk dill

  • Finhacka rödlöken.
  • Hetta upp smör i en stekpanna och stek brödskivorna på båda sida så de får yta. Låt svalna en aning.
  • Klicka på creme fraiche på varje brödskiva. Klicka på löjrom och strössla över rödlök. Dekorera med dill.
Köp boken Grytor - lättlagat till vardag och helg

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.